top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Ağustos Ayı Balıkları

Ağustos ayı, yeni balıkların tezgahlardaki yerini almaya başladığı, balıkların lezzetine kavuştuğu bir aydır.


Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir yiyecek olan balık etinde beyin için gerekli omega yağ asitleri de bolca bulunur. Balığı mevsiminde tüketmek balık türlerinin çeşitliliği ve nesillerinin devamı için hem de lezzetleri açısından çok önemlidir. Mevsimsel hava olaylarının da balığın lezzeti ve kalitesini etkilediği bir gerçektir. Mevsimi dışında tüketilen balıkta lezzet ve sağlık açısından istediğinizi bulamazsınız.


Balık severler taze ve bol balık tüketebilmek için av yasağının kalkacağı Eylül ayını sabırla beklerken, av yasaklarının son ayı olan Ağustos ayında balık severlerin tüketilebileceği balıklara birlikte bakalım.

Ağustos ayında çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, mercan, orkinos, sarıkanat ve istavrit oldukça lezzetlidir. Ağustos ayı denizlere çingene palamudunun teşrif ettiği bir aydır.


Ağustos Ayında Hangi Balıklar Yenir?

Barbunya

Halk arasında barbun olarak bilinen barbunya balığı, tekir balığı ile benzer özellikleri nedeniyle onun büyük hali olarak bilinir. Ancak tekir ve barbunya farklı balıklardır.

Barbunya balığı, kırmızı-pembe renkli, yuvarlak gövdeli ve pullu bir balıktır. Ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerinde bulunur. Dip balığı olan barbunya balığının boyu ortalama 20 cm kadardır. Ağustos ayının en lezzetli balıklarındandır.


Çipura

Çipura dendiğinde aklımıza ilk önce çiftlik balıkları gelir. Ancak çipura Ege denizi'nde bulunan en lezzetli balıklardan biridir. Boyutları 20 ile 35 cm arasında olup daha büyük ve ağır olanlarına da rastlanmaktadır. Her mevsimde zevkle yiyebileceğiniz çipura balığı, ağustos ayında en lezzetli dönemindedir. Doğal ortamda yetişen çipuranın tadı çiftlikte yetişenlerden çok daha lezzetlidir. Çipura buğulama, ızgarada, fırında ve çorba olarak tüketilebilir.


Lüfer

Lüfer, ülkemiz denizlerinde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek balık türlerinden biridir. Uzun vücutlu, geniş çenesi ve sivri dişleri olan yırtıcı bir deniz balığıdır.

Dünya’da neredeyse tüm denizlerde yaşayan lüfer tüm denizlerimizde bulunur. Ancak özellikle İstanbul Boğazı'nda avlanan lüfer, daha yağlı ve daha lezzetli olup halk arasında boğazın efendisi olarak isimlendirilir.

Türk balıkçılık tarihinde ve literatüründe önemli bir yere sahip olan lüfer balığı, Türk mutfağında kullanılan en lezzetli balıklardandır.


Palamut

Palamut, ülkemizde balık deyince hamsi ile birlikte ilk akla gelen balıktır. Avlanması kolay değildir, ancak bol olması nedeniyle ucuz ve besleyicidir. Ülkemizde en çok tüketilen balık türlerindendir.

Palamut balığı boyutlarına göre farklı isimlerle anılır. Ağustos ayında henüz avlanma yasağı kalkmadığı için denizlerde çingene palamudu olarak görülebilir. 1 Eylül'de av yasağının kalkması ile avlanmaya başlar. Farklı şekillerde pişirilebilen palamutun besin değeri oldukça yüksektir.


Sardalya

Sardalya, ülkemizde Kuzey Ege'de bolca yakalanan lezzetli ve bol bulunan bir balıktır. Ortalama 15 cm boyutlarındadır. Sardalyanın büyükleri lezzet olarak tercih edilmez. Sardalya mevsimi temmuz-ekim ayları arasındadır. Ağustos ayında yenebilen en lezzetli balıklardan biridir. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğlama ve pilaki gibi farklı yöntemlerle pişirilip tüketilebilir.


Akya

Akya Balığı, eti lezzetli, kemikli bir balık türüdür. Ülkemizde Ege ve Akdeniz’de, dünyada Atlantik ve Pasifik Okyanusu’nda yaşar. Akbalık olarak da bilinen akya balığının zımparaya benzer dişleri vardır. Boyu 1 metreye, ağırlığı 50 kiloya kadar ulaşabilir.

Akya balığının başından çorba, etinden ise tavada kızartma ya da ızgara yapılabilir.


Kaya Balığı

Kaya Balığı, özellikle deniz ve gölet çevrelerinde kumluk, kayalık sığ sularda yaşayan bir balık türüdür. Yüzlerce farklı türü vardır. Ülkemiz sularında sık sık ve kolay yakalanabilen bir balıktır. Tutulması kolay olduğu için amatör balıkçılar tarafından olta, ağ ve elle avlanabilir. Ekonomik değerinin düşük olması nedeniyle ticari avcılığı yapılmaz. Kaya balığı, ızgara, pilaki, çorba ve kızartma yapılarak tüketilebilir.

İstavrit

Ağustos ayının en lezzetli balıklarından biri istavrittir. Ülkemizde her denizde bulunur, ancak en çok Marmara Denizi'nde avlanır. İstavrit balığı denizlerde sürü olarak göç ettiği için avlanması kolaydır.


Sarıağız

Çıkardığı farklı sesler nedeniyle balıkçılar arasında "konuşan balık" olarak da bilinir. İsmini büyük sarı ağzından alır. Fırında, ızgarada ve tuzda pişirmeye uygundur. Eti oldukça lezzetli olan büyük bir balıktır.


Sinarit

Mercan ailesinden iri bir balık olan sinarit, Ege ve Akdeniz’ de genellikle olta ile avlanır. Ağustos ayı sinarit balığının en lezzetli olduğu dönemdir. Kendine has bir tadı olan sinarit buğulama, ızgara, çorba ya da salata yapılarak tüketilebilir. Türk edebiyatına konu olmuş balıklardan biridir.


Sarıkanat

15 cm üzerindeki çinekop balıkları artık sarıkanat olarak adlandırılırlar. Ağustos ayında oldukça lezzetli bir hale gelen sarıkanat az da olsa tezgahlarda yer almaya başlar. Av yasağının kalkmasıyla birlikte bolca tüketilebilir.

bottom of page