Fiyatların düşmesiyle birlikte sofraların baş tacı olan balık sofraları süslemeye devam ediyor. Aralık ayı içinde yiyebileceğiniz lezzetli balıkları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Balık neslinin devamı ve lezzeti açısından mevsim balıkları yenmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni balıkların üreme dönemlerinde avlanıp tüketilmesinin denizdeki ekosisteme zarar vermesidir. Buna dikkat etmemek gelecek yıllarda sayılarının azalmasına ve balık türlerinin yok olmasına sebep olabilir. Bu yüzden "Aralık ayında hangi balık yenir?" buna dikkat etmelisiniz. Aralık ayında avlanan balıklar, Karadeniz'de bulunan kış balıklarıdır. Bu balıkların en lezzetli ve bol zamanı balığın yağlanıp lezzetlendiği kış aylarıdır.
Özellikle hamsi mevsiminde her eve balık girmeye başlar. Lüfer, palamut ve uskumru Aralık ayında oldukça lezzetli ve besleyici olur. Hamsi, tekir ve barbun bol bulunan Aralık ayı balıklarıdır. ancak izmarit ve mezgit tavsiye edilmez.
Aralık Ayında Hangi Balık Yenir?
Lüfer
Lüfer, denizlerimizde yaşayan lezzetli balık türlerinin başında gelir. Lüfer, uzun vücutlu, geniş çeneli ve sivri dişli yırtıcı bir deniz balığıdır.
Dünya’daki neredeyse tüm denizlerde yaşayabilen lüfer ülkemizde de bulunur ancak özellikle boğazda avlanan lüfer, daha yağlı ve lezzetlidir. Bu nedenle boğazın efendisi olarak bilinir. Balıkçılık tarihi ve literatüründe önemli bir yeri olan lüfer için, Türk mutfağının vazgeçilmez balığı diyebiliriz.
Lüfer mevsimi Eylül - Şubat ayları arasındaki dönemdir. Vücudumuza birçok faydası olan bu balığı zamanında ve bol bol yemek gerekir. Güçlü bir B12 vitamini ve omega 3 yağı kaynağı olan lüfer kalp sağlığı için çok faydalıdır. İçeriğindeki bakır, metabolizma hızımıza katkıda bulunur.
Uskumru
Uskumru, kış aylarını Marmara'da geçiren lezzetli, yağlı ve besleyici bir balıktır. Yaklaşık 30 cm'e kadar büyüyebilen uskumru acemi balıkçılar tarafından kolyoz balığı ile karıştırılır. Ancak uskumru kolyoz balığından küçüktür. Aralık ayında uskumru en büyük haline gelir ve kendi yağında pişirilince çok lezzetli olur. Hamile kadınların, emziren annelerin ve çocukların düzenli olarak uskumru tüketmesi tavsiye edilir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük D vitamininin yaklaşık yarısını karşılar. Bu nedenle güneşin az olduğu kış aylarında uskumru tüketimini arttırmak gerekir. Diğer balık çeşitleri gibi içeriğindeki omega-3 sayesinde beyin sağlığında önemli rol oynar. Ayrıca ileri yaşlarda demans ve alzheimer gibi hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini azaltır.
İstavrit
İstavrit balığı da hamsi gibi bol bulunur, ucuz ve lezzetlidir. Ülkemizde her mevsimde avlanabilir ancak en iyi istavrit zamanı Kasım ve Şubat ayları arasıdır. Tavada ve ızgarada pişirilebilen istavrit Aralık ayında denizin soğuması ile yağlanır ve lezzetlenir. Ege, Marmara ve Karadeniz arasında göçebe olarak yaşayan istavritin ortalama boyu 20-30 cm arasıdır. Beyaz gövdesi gümüş grisi yanları ve yeşilimsi sırt rengi vardır. Vücudun hormon dengesini düzenler. Ancak hamile ve emziren kadınların istavrit yemesi önerilmez. İçerdiği omega-3 yağı, A, B ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığını önler.
Palamut
Palamut, ülkemizde balık dendiğinde hamsi ile beraber ilk akla gelen balıktır. Avlanması kolay değildir ancak bol olması nedeniyle ucuz ve besleyici bir balıktır.
Sürüler halinde hem kıyıda hem de açık denizlerde yaşayan palamut Aralık ayında azalmaya başlar. Palamut cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Bol miktarda protein ve D vitamini içerir. Göz sağlığına yardımcı olan A vitamini yanı sıra folik asit, demir, fosfor ve omega-3 palamut balığında bolca bulunur.
Sardalya
Sardalya, ülkemizde kuzey ege bölgesinde bol bulunan lezzetli bir balıktır. En lezzetli zamanı temmuz-ekim ayları arasında olan sardalya balığı aralık ayında da yenebilir.
Sardalya ızgarada, fırında, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki gibi çeşitli yöntemlerle pişirilip tüketilebilir. Ortalama 15 cm boyutlarında olan sardalyanın büyükleri pek lezzetli değildir.
Çipura
Çipura Ege denizinde yetişen en lezzetli balıklardan birisidir ancak ilk aklımıza gelen çiftlik balığı olmasıdır. Genelde boyları 20 ile 35 cm arasında olsa da daha büyüklerine ve ağırlığı 6-7 kg olanlarına da rastlanmaktadır.
Çipura, aralık ayında en lezzetli dönemindedir. Yağlı bir balık olduğu için ızgarada, fırında, buğulama ve çorbası çok güzel olur.
İçeriğinde fosfor, kalsiyum, A vitamini, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile sağlığımız için önemli bir balıktır. Göz ve kalp sağlığına, kan şekerinin dengelenmesine, kemiklerin güçlenmesine ve bağışıklığa destek olur.
Hamsi
Hamsi, ülkemizde Marmara ve Karadeniz’de bol bulunan ve en sevilen balık türüdür. Ekim ayından itibaren hamsi avlamak mümkündür ancak hamsinin en lezzetli dönemi Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Ortalama boyu 12 santim olan hamsi bu aylarda etli ve yağlıdır. İçerisinde barındırdığı omega-3 yağı sayesinde kalp sağlığına faydalıdır. içerdiği bol miktarda iyot vücudumuzun tuz ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Ayrıca hamsi balığında magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri ile B6 ve B12 vitaminleri de vardır.
Tekir
Ülkemizde genelde kırmızı balık olarak da bilinen tekir, barbun balığına benzeyen, ortalama boyu 15-20 cm olan bir dip balığıdır. Genellikle Ege ve Akdeniz gibi sıcak denizlerde avlanan tekir buğulama ve tavada kızartma yapılarak yenebilir.