top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Balık Avı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Neden Balık Avı?

İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için, diğer besinlerin yanında balık etine de ihtiyaç duyulmaktadır. Balık etinde bulunan bazı besin maddeleri, insan sağlığı için tüketilmesi gereken önemli ihtiyaçlardandır.


Hobi olarak, kafa dinlemek ve rahatlamak amacıyla da balığa gidebilirsiniz. Avladığınız balığı satarak maddi olarak da değerlendirebilirsiniz. Sağlığınız için çok lezzetli bir yemek de hazırlayabilirsiniz. Bunlar tamamen sizin tercihinize kalmış. Bu yazımızda sizlere kısaca balık tutarken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğiz.

Balık Avında Dikkat Edilecek Konular

Balık avında dikkat edilecek noktalar, avlanacak balığın cinsine ve meraya göre değişebilir. Balık avında öncelikle istek ve sabır önemlidir. Balık avlamaya giden kişi, uzun süre bekleme konusunda sabırlı olmalı, bunun için de sağlam bir av isteği taşımalıdır. İster deniz balığında, ister tatlı su balığında olsun, bu iki durum da çok önemlidir.


Balık avında, avlanacak balığın cinsine göre yem seçmelisiniz. Hedef balığın zevkine göre ekmek, sülünez, mamun, teke gibi bir çok yem seçilebilir. Sazan ya da alabalık gibi göl balıklarında ise küspe cinsi yemler kullanılmalıdır. Dikkat edilecek diğer konu kullanılan av malzemeleridir. Zıpkın kullanılarak su içinde balık vurulabildiği gibi, oltayla avlanabilmek de mümkündür. uzunluğu ve yapım malzemesi değişebilen balık ağları da seçeneklerden biridir. Dinamit balıkçılığı denen patlayıcılar kullanılarak balık katliamı yapılan av türü de vardır, ancak asla yapılmamalıdır. Bu yöntem hem balık avı kültürüne uymaz, hem de doğal yaşama büyük zararlar verir.

Denizde ya da gölde avlanmak istenen balığın yaşadığı derinliğin bilinmesi de önemli bir husustur. Su yüzeyinde dolanan kefalleri avlayabilir ya da denizin dibindeki mercanları da yakalayabilirsiniz. Olta balıkçılığı için kullanılan kurşun ağırlığı ve olta cinsi de bir başka önemli faktördür.


Balık avı zamanı ve saati de oldukça önemlidir. Kimi balıkların yumurtlama döneminde, balık avı yasağı uygulanmaktadır. Bu yasakların dışında, yılın her döneminde balığa avı yapılabilir, ancak her mevsimde aynı verimlilikte balık tutamayabilirsiniz. Su sıcaklığı, göç vakitleri ya da farklı sebeplerden dolayı her zaman aynı miktarda balık tutmanız mümkün değildir. Saat olarak da, genellikle sabaha karşı başlayan balık hareketliliği gün sonuna doğru azalmaya başlar. Bazı balıklar ise akşam saatlerinde veya gece iyi bir av verebilir.

Balık avı için yanınızda mutlaka yedek malzeme ve yeterli erzak götürmelisiniz. Oltalar bozulup kırıldığında ya da başarısız bir av geçirildiğinde elinizin altında yedek malzemeler ve yiyecek bulunmalıdır. Bahsi geçen tüm bu konular, çoğu avcıya hitap eden konulardır ancak avcının karakterine ve av ortamına göre değişiklik gösterebilir. Eğer profesyonel ve ticari amaçla yapılmıyorsa, balık avı bir zevk ve hobi türüdür. Balık avının akşamında tutulan balıkları pişirip yemek yorgunluğunuzu alır ve büyük keyif verir. Hepinize rastgele...


balık avı
Balık avı

bottom of page