Rapala yara almış, kaçmaya çalışan balık hissi yaratmak amacıyla üretilen balık görünümlü sahte yemdir. Çoğu amatör balıkçının çantasında en az bir tane rapala balık görünümlü sahte yem vardır. Bu yemler sadece balığa benzesin diye üretilen, kuyruklarını sallayarak su içerisinde yüzen yemler değildir.
Bu tür yemleri birbirinden ayıran farklı özellikleri vardır. Örneğin tatlı su yemlerinin üretildiği malzeme tuzlu su için elverişli değildir. Bu yüzden rapala alırken kullanacağınız ortama dikkat etmelisiniz. Rapala birçok farklı renk ve tiplerde satılmaktadır. Ancak Türkiye’de amatör balıkçıların birbirlerinden tüyo alarak malzeme satın almalarından ötürü bu konuya dikkat edilmemektedir.
Rapala yem kullanımında tutulacak balığın türü de çok önemlidir. Örneğin lüfer hırçın bir balık olduğu için kullanacağınız rapalanın ilgi çekici olması gerekir. Levrek ise alanını koruyan, saldıracağı balığın büyüklüğüne bakmayan, sadece ses ve hareketle ilgisini çekebileceğiniz bir balıktır.
Diğer önemli konu ise avlayacağınız hedef balığın yaşadığı derinliktir. Örneğin hedefiniz bir dip balığı avlamak ise yüzeyden gelen bir yem kullanmanız balık yakalama şansınızı düşürür. Bu sebepten öncelikle rapala çeşitlerini ve özelliklerini bilmelisiniz.
Rapala Çeşitleri
1. Su Üstü Rapala
Su Üstü Rapala isminden anlaşılacağı gibi oltanın hızı ne olursa olsun su üstünde hareket eder. Ülkemizde genellikle levrek avı için kullanılır. Bu yemin hareket şekli kullanmak istediğiniz türe göre değişir. Örneğin popper denen ve kafa kısmı küt olan yemde amaç oltayı çekerken su püskürtmektir. Bu nedenle makarayı sararken kamışı hızlı şekilde çarpmalısınız. Diğer bir çeşit ise spook türü yemlerdir. Bu yem su üzerinde sağa sola zikzak çizerek ilerler ve içerisinde bulunan boncukların çıkardığı sesle hedef balığı cezbeder. Makaranızı yemin hareket oluşturmasını sağlayacak uygun bir hızda sarmalısınız.
2. Orta Su Rapala
Bu tür rapalanın farkı belli bir derinlikte gezmesini sağlayan gagasıdır. Önüne kurşun ekleyerek daha derinlere ulaşmasını da sağlayabilirsiniz. Oltayı çekerken çok aralıklı ve sert olmayan kamış vuruşları ile orta hızda bir sarım bu yemin uygun şekilde hareket etmesini sağlar.
3. Derin Su Rapala
Bu yemlerin orta su rapala türünden farkı gagasının büyüklüğüdür. Bu gaga yemin daha derinlere inebilmesi için özel olarak üretilmiştir. Kıyıdan kullanımlarda çekim sırasında dibe takılma ihtimali olduğundan tekne avı için daha kullanışlıdır.
Rapala sahte balık yemleri, kalitesine güvendiğiniz markalardan seçmeniz durumunda uzun ömürlü olurlar. Ayrıca denizde kullandığınız rapala, tatlı su ile yıkanmazsa bir süre sonra özelliğini yitirebilir.