top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Balık Oltaya Vurduğunda Ne Yapmalıyız?

Balık oltaya ilk vurduğunda yapılanlar herkes için geçerli olan bilgiler değildir. Bu bilgiler kişinin tecrübesine, avlanan yere, avlanacak balığın türüne, yem, kamış ve makaranın kullanma şekline ve avlanma tekniğine göre farklılık gösterebilir.

Balık Oltaya Vurduğunda Ne Yapmalıyız?
Balık Oltaya Vurduğunda Ne Yapmalıyız?

Örneklerle açıklayalım:


Akıntılı ancak çok derin olmayan bir suda çene yapısı sert olan Alabalık, Yayın veya Turna avlıyorsak:

Oltayı suya paralel şekilde tutun ve balık yorulana kadar kaldırmayın. Oltayı dik şekilde havada tutmak yüzeye yakın olan balığın sıçrayıp oltadan kurtulmasına veya misinanın kompasına sebep olabilir. Balık yaklaştığında oltayı yukarı kaldırarak kontrolü ele alabilirsiniz.


Deniz, göl veya derede, durgun ve derin bir suda çene yapısı çok sert olmayan Sazan, Kefal, Kızılkanat gibi balıkları avlıyorsak:

Oltayı çok yukarı kaldırmadan iğneyi balığın ağzına oturtacak bir hızda yukarı ve balığın gidiş yönünün tersine doğru çekin. Buna tasmalama denir. Bu hareketi eğer çok hızlı yaparsanız iğne balığın ağzından kurtulabilir ve av kazasına sebep olabilir.


Akıntının yavaş olduğu derin sayılabilecek bir suda sahte yem ile avlanıyorsak:

Oltayı yukarı doğru kaldırarak iğneyi balığın ağzına oturtun. Sahte yeme saldıran balıkların bir çoğu panikleyerek farklı bir yöne doğru hareket edebilirler. Balığın panikle gideceği yönü tespit edemeyeceğimiz için boşluğu oltayı yukarı kaldırarak almak ve iğnenin balığın ağzına oturmasını sağlamak gerekir. Bazen hareketli balıkların su üzerine sıçrama ihtimaline karşı oltayı suya paralel tutarak balığı yormak gerekebilir.

Bazı balıklar ilk vuruşta sağa sola kaçmak yerine kendilerini savurmayı tercih ederler. Böyle bir durumda oltayı kaldırdıktan sonra kalama ayarı yapmak en doğrusudur.


Su üstü sahte yem ile avlanıyorsak:

Su üstü sahte yem kullanırken yemin uygun şekilde hareket etmesi ve su üstüne kalabilmesi için olta yukarıda tutulur. Balık vurduğunda misina boşluğundan dolayı makaranın bir miktar sarılması gerekir ve zaman kaybedilir.

Böyle durumlarda balığın sahte yemi ağzına aldığını hissettiğiniz anda suya paralel şekilde balığın geliş yönünün tersine oltayı çekip iğneleri oturtun. Eğer bunu yapmazsanız iğne oturmadan yem çıkabilir ve sapanla fırlatılmış gibi geri gelebilir.

Burada önemli olan iğneyi balığa takabilmektir. Balığı yorarken misina boşluğuna çok dikkat etmelisiniz.


Denizde dipten gelen sahte yemle avlanıyorsak:

Yine oltayı yukarı doğru dik şekilde çekmemiz gerekiyor. Çünkü balığın yönünü bilmiyoruz ve misina boşluğu bizim için bir dezavantaj.

Gördüğünüz gibi birçok kritere göre balık oltaya ilk vurduğunda yapacaklarımız değişiyor. Yazıyı okuduğunuzda kafanız karışmış olabilir. Ancak amaç balığı kaçırmamak olduğu için içgüdülerinize güvenin.

bottom of page