top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Balık Avı Nasıl Yapılır: Yeni Başlayanlara Öneriler

Balık avı, boş vakitlerinizi değerlendirmek ve stres atmak için harika bir yoldur. Şehirden uzaklaşıp temiz hava almak, rahatlamak ve belki de akşam yemeği için balık avlamak size iyi gelecektir. Balık tutmayı daha önce denemediyseniz, mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Balık tutmanın en önemli unsurları sabırlı olmak ve pes etmemektir.

balıkçılar
Balık Avı

Bu yazımızda balık avına yeni başlayanlar için bilgi vermeyi ve amatör balıkçılıkla ilgili ufak ipuçları göstermeyi amaçlıyoruz. Amatör balıkçılık son yıllarda tercih edilen aktiviteler arasında yer alıyor. Balık avı yeni başlayacak olanlar için ne kadar karışık gibi görünse de, doğru teknik ve ekipmanla zevkli ve eğlenceli bir hale dönüşebilir. Biraz araştırma ve biraz da beceri ile kısa sürede üstesinden gelebilirsiniz. Balığa çıkmadan önce, dikkat etmeniz gereken bazı noktaları sizlerle paylaşalım.


1. Balık Avına Nereden Başlamalısınız?

Balık avına başlamadan önce yapılan ilk iş hemen malzeme alışverişi yapmaktır. Aslında bu ilk yapılması gereken hareket değildir. Öncelikle hedeflediğiniz balık ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Bulunduğunuz bölgede bulunan balıklarla ilgili hemen bilgi almanız mümkün olmasa da bir yerden başlamanız gerekir. Sizden tecrübeli balıkçılarla tanışarak sohbet etmek hem balık avı hakkında bilginizi arttırır hem de yapacağınız avlarla ilgili fikir verebilir.

Balık avı için birçok farklı yöntem bulunur ancak bazı balıkçılar bu yöntemleri uyarlayarak kendilerine özel yöntemler de geliştirebilirler. Balık avında kullanılan temel yöntemler şunlardır.


Çapari Yöntemi

Yemli Avlanma Yöntemi


3. Olta Bağlama Düğüm Teknikleri Nelerdir?

Balık avı için düğüm çok önemlidir. Tüm olta malzemeleri düğümler sayesinde birbirine bağlanır. Ayrıca güçlü bir balığı çekebilmek için düğümlerinizin de güçlü ve sağlam olması gerekir. Birçok olta düğümü tekniği vardır ancak yeni başlayanlar için tek iğne bağlama, palomar düğümü ve fırdöndü düğümü yeterli olacaktır.

Fırdöndü bağlama tekniğini diğer ekipmanları bağlamak için de kullanabilirsiniz. İlk başlarda zor gibi görünse de birkaç denemeden sonra güçlü ve sağlam düğümler atabilirsiniz.

4. Balık Avı Dönemleri Nelerdir?

Her balık, türüne göre belirli zamanlarda üreme dönemine girer ve yumurta bırakır. Balıkçılığın sürdürülebilir olması ve gelecek nesillerin de yeterince balık tüketebilmesi için balıkların üreme ve yumurtlama dönemlerinde kesinlikle avlanmaması gerekir.

Ayrıca her balığın en lezzetli olduğu dönem farklıdır. Örneğin istavrit yılın her dönemi avlanabilir ancak kış aylarında daha yağlı ve lezzetli olur.


5. Balık Avı Malzeme Seçimi Nasıl Olmalı?

Amatör balıkçılığa ilk başladığımızda heyecanla ne bulursak yanımıza alırız. Ama balık avı kalabalığı ve karmaşayı sevmez. Bu nedenle balık avı için yola çıkarken sadece gerekli olan malzemeleri özenle yerleştirerek yanınıza almanız gerekir. Doğru malzemelerin seçimi ve balığa giderken uygun kıyafetlerin giyilmesi oldukça önemlidir.


İlk kural malzeme çantanızı gelişigüzel doldurmayın. Mevsime, av merasına ve balık türüne göre seçilecek malzemeler değişmektedir. Bu sebeple olta balıkçılığına başlamadan önce kriterlerinizi belirlemeniz gerekmektedir.


Olta seçimini balık tutacağınız yere göre yapmanız önemlidir. Çünkü göl, kıyı veya açık denizde kullanacağız malzemeler farklıdır. 3 metre uzunluğunda bir olta kamışı ve orta büyüklükteki bir makara başlangıçta işinizi görecektir. Kaliteli bir misina seçmeniz de önemlidir. Av sırasında misinanın kopması keyfinizi kaçırabilir.

6. Bilgi Almanın Önemi

Bilgi almak önemli bir unsur olduğu için kendinize balık dostları edinin. Bu size hem zaman hem de maddi yönden fayda sağlar. Avlayacağınız balık ve gideceğiniz yerle ilgili şu konularda araştırma yapın.

  • Hava durumu nasıl olmalı.

  • Ne tür yemler kullanmalıyım.

  • Avlanacak en verimli yerler neresi.

  • Nasıl bir kamış ve makinem olmalı.


7. Balıkçı Giyimi ve Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Amatör balıkçılık, hangi mevsimde yapılırsa yapılsın doğa ile iç içedir. Dolayısıyla her türlü hava koşuluna uygun kıyafet ve ekipmanı yanınızda bulundurmalısınız.

Olta balıkçılığı, karadan bile yapılsa ıslak bir uğraştır. Ülkemizdeki birçok balık türünün sonbahar ve kış aylarında tutulduğunu düşünürsek su geçirmez kıyafetler balıkçılık için çok gereklidir.

Ayrıca sabah ve gece avlarında rahat ancak sıcak tutan polar, içlik gibi kıyafetler giyilmelidir. Yağmurlu havalarda çizme, yağmurluk gibi kıyafetler, güneşli havalarda şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Balığın diş ve yüzgeçlerinden korunmak için veya misina kesmesine karşı eldiven giyilebilir.

8. Yardımcı Malzemeler

  • Tabure: Belli bir süre ayakta durmak yorucu olabilir. Tabureye ihtiyacı duyabilirsiniz.

  • Kova: Tutacağınız balıkları koymak için bir kovaya ihtiyaç duyacaksınız.

  • Tripod: Oltanızı yerleştirebileceğiz aparat.

  • İlkyardım Seti: Her ihtimali düşünerek yola çıkmak her zaman önemlidir.

  • İğne Çıkarıcı: Bazı durumlarda yakaladığınız balığı bırakmanız gerekebilir. Bu durumda balık ölümlerini önlemek için iğne çıkarıcı da çantanıza koyabileceğiniz malzemelerdendir.


NOT: Düzenli olta kullanarak acemiliğinizi atabilirsiniz. Atış tekniğiniz zamanla gelişecektir. Kurşunu fırlatmadan önce misina ve çaparinin düz ve dolaşmamış olduğunu mutlaka kontrol ediniz. Ne kadar uzağa atış yapabilirseniz balık tutma olasılığınız o kadar artacaktır. İlk balığınızı tuttuğunuzda yaşayacağınız mutluluk harikadır.


bottom of page