Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) çalışanları ve gönüllüler, sezonun ilk deniz kaplumbağası yuvasını belirleyip, üzerini güvenli bir kafesle kapatarak kayıt altına aldı. Nisan ayında bölgeye gelmeye başlayan caretta carettalar, çiftleşme, yuvalama ve kuluçka süreçleri boyunca yaklaşık 5 ay burada kalıyor.
DEKAMER Proje Asistanı ve Biyolog Fatih Polat, İztuzu plajında izleme ve yuva koruma faaliyetlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü iş birliği içinde gerçekleştirdiklerini basına aktardı. Polat, her yıl olduğu gibi bu yıl da plajda yürütülen çalışmalara devam ettiklerini belirtti ve "Sabahları düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz arazi kontrollerinde sezonun ilk yuvasını keşfettik. Gönüllüler, personel, stajyerler ve destekçilerimizle birlikte başarılı bir sezon geçireceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.
DEKAMER Proje Asistanı ve Biyolog Melis Yılmaz da İztuzu plajında yumurtlama sürecinin başladığını ve yavruların Eylül ayının sonlarına doğru yumurtadan çıkmasının beklendiğini ifade etti. Yılmaz, yuvalama ve yavru çıkış dönemlerinde plajı kullanan vatandaşlardan duyarlı olmalarını istedi ve "Yavru kaplumbağaların denize güvenli ve kolay bir şekilde ulaşabilmeleri için yuva ve yumurtaları korumak amacıyla kafesleme yöntemlerimiz bulunuyor. Kafesleme sayesinde tilki ve porsuk gibi memelilerin yumurtaları yemesini ya da aşınma ve bozulma sonucu predasyona uğramalarını önlemeye çalışıyoruz" dedi.