top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Chimaera: Denizin Gizemli Yaratıkları

Chimaeralar, denizlerin derinliklerinde yaşayan, yüzeylerinde dikişlere benzeyen bir hat ağı taşıyan ilginç balıklardır. Bu çizgiler, genellikle diğer yaratıkların parçalarının bir araya getirilmiş gibi görünmelerine neden olur, neredeyse Antik Yunan mitolojisindeki kimera'yı andırır bir görünüme sahiptirler.

Chimaera - Kimera Balığı
Chimaera - Kimera Balığı

Bir chimaera'nın göze çarpan özellikleri arasında büyük gözler ve önlerinde geniş bir burun yer alır. Bu burun, ördek gagasına benzeyen ilginç bir yapıya sahiptir. Bazı chimaera türleri "fare balığı" olarak da adlandırılır, çünkü vücutları uzun ve sıçan benzeri bir kuyruğa, dişleri ise fare dişlerini anımsatan bir şekilde dizilmiştir. Diğerleri ise "tavşan balığı" olarak bilinir ve bazı türlerde burunlarının ucu, minyatür bir filin gövdesine benzeyen kıvrılmış bir yapıya sahiptir, bu nedenle "fil balığı" adı da kullanılır.


Chimaera, suyun içinde uçar gibi hareket etmelerini sağlayan büyük pectoral yüzgeçleri ile bilinirler. Birçok tür, vücutlarının üstündeki ilk dorsal yüzgecin önünde keskin ve zehirli bir omurga taşır. Bu omurga tarafından salınan kimyasallar, insanlar için hafif zehirli olarak kabul edilir ve ağrılı yaralanmalara neden olabilir.


Chimaeraların Biyolojik Sınıflandırılması

Chimaera, köpekbalıklarıyla akrabadır, ancak kendilerine özgü özelliklere sahiptirler ve genellikle köpekbalıklarından oldukça farklı görünürler. Hem chimaeralar hem de köpekbalıkları kıkırdaklı iskelete sahiptirler ve geleneksel sınıflandırmaya göre tüm kıkırdaklı balıklar Chondrichthyes sınıfına aittir. Bu sınıf iki alt sınıfa ayrılır: köpekbalıkları, patenler ve ışınları içeren Elasmobranchii alt sınıfı ve chimaeraları içeren Holocephali alt sınıfı.

Holocephali alt sınıfı sadece Chimaeriformes adlı bir takımı içerir.


Chimaera Özellikleri

Fare balığının büyük gözleri, derin ve karanlık sularda ışığı maksimum düzeyde emmelerini sağlar. Gözler, bir membran olan "tapetum lucidum" içerir, bu membran ışığı retinaya geri yansıtarak karanlık ortamlarda parlak bir etki yaratır. Bu özellik, özellikle loş ışıkta yiyecek avına yardımcı olabilir.


Balıkların ağzında üç çift diş plağı bulunur ve bu dişler, kabuklu avlarını etkili bir şekilde öğütmelerine yardımcı olur. Yanal çizgiler, su içindeki titreşimleri ve hareketleri algılayan yanal hat sistemini oluşturur. Kafanın ön ve alt kısımlarında, çizgi bir dizi noktaya dönüşür, bu noktalar elektrik alanlarını tespit eden duyusal yapıların bulunduğu yerlerdir.

Chimaera (Kimera) Balığı
Chimaera (Kimera) Balığı

Chimaera Nerede Yaşar ve Ne Yer?

Çoğu chimaera türü, derin denizlerde yaşar ve bu nedenle genellikle gözlemlemesi zordur. Ancak, benekli fare balığı genellikle sığ sularda bulunur ve daha kolay gözlenebilir. Bu türler genellikle gruplar halinde görülür, ancak bireysel olarak da avlanabilirler. Faydalı ışık eksikliği gibi koşullarda gece beslenmeye eğilimlidirler. Ağızları aşağıya doğru bakar, bu da deniz tabanından yiyecek toplamalarına yardımcı olur.


Balıklar, avlarını genellikle koku ile tespit ederler. Aynı zamanda, zayıf elektrik alanlarını tespit edebilme yeteneğine sahiptirler, bu da özellikle loş ışık koşullarında yiyecek avına yardımcı olur.


Çiftleşme ve Yumurta Üretimi

Chimaeralar, iç döllenme sistemine sahip olan diğer kıkırdaklılar gibi çalışır. Erkek, dişi balığın vücuduna sperm yerleştirmek için pelvik yüzgeçlerinin yanında "clasper" adı verilen uzantılara sahiptir. Erkek fare balığının alnında, çiftleşme sırasında dişiyi yerinde tutmak için kullanılan "tentaculum" adı verilen bir uzantı bulunur.


Dişi fare balığı, yaklaşık 5 santimetre uzunluğunda ve derimsi bir yapıya sahip mil veya kaşık şeklindeki bir yumurta kapsülü üretir. Yumurtanın dışarı atılması yaklaşık 18 ila 30 saat sürer ve bu sürenin bir kısmı kapsülün dişinin vücudundan bir filament ile asılı kalmasını sağlar. Sonunda, bu kapsül deniz yosunu veya okyanus tabanına düşer ve çevresine yapışır. Yumurta bırakma hızı düşüktür, çünkü bir dişi sadece iki yumurta bırakır, ancak bir yılda birden fazla yumurtlama olayı gerçekleşebilir.


Genç balıklar, kapsülden çıktıklarında yaklaşık olarak 5 santimetre uzunluğundadır. Çıkışlarından sonraki ilk aylarda, bu gençlerin gelişimi oldukça yavaş ilerler ve bir yıl kadar kapsülü bırakamazlar.

bottom of page