Halk arasında çupra balığı olarak da bilinen Çipura (sparus aurata) , Sparidae familyasına mensup Akdeniz'de yaşayan bir balık türüdür.
Çipura balığının yassılaşmış simetrik bir sırt ve gövde yapısı olup sırt yüksekliği biraz fazladır. Baş bölgesinin iri olduğu çipura balığının burnu küt ve ağzı düzdür. Üst dudağı alt dudağından daha kalındır. Bu bölüm, gözün başladığı yerin hemen paralelinde yer alır. Gözleri orta derece gelişmiştir. Göz çukurunun önünde bulunan mesafe, gözün çapından en az iki kat daha uzundur. Gözleri arasında, V şeklinde bir bant bulunmaktadır.
Büyüklüklerine göre çipura boyları şu şekilde sınıflandırılır:
* 30-50 gram – ince lidaki
* 100 gram – lidaki
* 100-180 gram – kaba lidaki
* 200 gram ve üzeri – çipura
Çipura Nerede Yaşar?
Çipura, tropikal, yarı tropikal ve ılıman iklime sahip denizlerde yaşar. Türkiye'de en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yaşamaktadır. Neredeyse tüm Akdeniz'de rastlanan bu balık türü, aynı zamanda İngiltere kıyıları, Kanarya Adaları, Verde Burnu ve çok az Karadeniz kıyılarında yaşamaktadır.
Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında sığ sularda, sıcaklığın düştüğü kış aylarında ise 30-40 metreye varan derin sularda yaşayan çupra, iki yaşından sonra daha derin sularda çekilir. Çipuranın üreme dönemi Ekim ve Aralık ayları arasındadır ve bu dönemde 100.000 ile 150.000 arasında yumurta bırakır.
Çipura Ne Yer?
Çenesi çok kuvvetli olan çipura, kabuklu canlılar, küçük balıklar ve özellikle Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlıları yer. Çipura etçil bir balıktır.
Çipura Balığı Lezzetli mi?
Bilinçsiz avlanmalar nedeniyle, yıllara göre sayısı oldukça azalan çipura, balık çiftliklerinde de yetiştirilmeye başlamıştır. Kültür balığı diye adlandırılan çiftlik üretimine uyumlu bir balıktır. Çipura balığı az kılçıklı, beyaz ve oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Pişirmek için birçok çipura tarifi bulunmaktadır. Fırında ve ızgara çipura daha çok tercih edilmektedir. Çiftlik üretimi bakımından Çipura balığı daha çok Türkiye’de, İsrail’de, Yunanistan‘da ve İspanya’da başarılı olarak üretilmektedir. Balık çiftliklerinde yetiştirilen çupraların boyutları daha büyük olsa da, lezzet konusunda deniz çipurası kadar iyi değillerdir.