top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Denizanası Sokmasının Belirtileri Nelerdir? Denizanası Saldırısında Ne Yapmalı?

Denizanası saydam vücudu ve güzel görünüşü ile dikkat çekici ancak tehlikeli bir deniz canlısıdır. Yumuşak ve dokungaçlara sahip olan denizanası başka bir canlı ile temas ettiğinde zehir salgılar. Birçok türü olan bu canlı hakkında uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. Özellikle yaz mevsiminde yüzeye yaklaşan denizanaları, insanlar için büyük tehlike arz ediyor.

denizanası çarpması
Kıyıya vurmuş denizanası

Dünya üzerinde 300 civarı türü olan bu canlının kutu denizanası olarak adlandırılanı en tehlikelisidir. Neyse ki ülkemiz denizlerinde bu denizanası türü bulunmamaktadır. Ege ve Akdeniz kıyılarında fıçı denizanası olarak adlandırılan, daha az tehlikeli türe sıkça rastlanmaktadır.


Denizanası Çarpması Belirtileri

Yaz mevsiminde denize giren insanların en korktuğu durumlardan biri denizanası ile karşılaşmaktır. Denizanası çarpması yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı şeklinde belirti gösterir. Belirtiler kişinin vücut yapısı, alerjisi, temas bölgesi ve boyutuna göre değişmektedir. Belirtiler genellikle birkaç saatte geçer, ancak zehirli denizanası ile temas ciddi sonuçlara sebep olabilir. Ciddi zehirlenmelerde kas krampları, karın şişliği, his kaybı, şiddetli sırt ağrısı, konuşma zorluğu vb. görülebilir. Denizanası sokması karşısında neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.

Denizanası Çarpması Nasıl Tedavi Edilir?

Denizanası çarpması durumunda öncelikle sakin olmalı, hızlı ve doğru şekilde müdahale edilmesini sağlamalısınız. Temastan sonra en kısa sürede sudan çıkın ve tedavi için gerekli adımları uygulayın. Denizanasının soktuğu bölgeye kesinlikle dokunmayın. İltihaplanmaya sebep olabileceği için temas bölgesinin üzerini asla örtmeyin. Temas eden bölgeyi tatlı su ile yıkamak, yapılan en büyük yanlıştır. Tatlı su cildinizde kalan denizanası parçalarındaki zehirin yayılmasına ve daha fazla zarar görmenize yol açar. Temas eden bölge ilk olarak alkol, mavi ispirto, sirke ya da hiçbiri yoksa deniz suyu ile iyice yıkanmalıdır. Temas yüzeyi fazlaysa deri üzerinde kalan küçük parçaları temizlemek gerekir. Pudra veya tıraş köpüğü döküp kredi kartı, bıçağın tersi veya benzer sert bir cisimle cildi tahriş etmeden temizlemelisiniz. Temizleme işleminin ardından bölgeyi yeniden yıkayıp buz uygulayarak tedaviye devam edebilirsiniz. Yaralı kişiye ağrı kesici, antihistaminik vb. verebilir ve lokal olarak merhem ve dezenfektan uygulayabilirsiniz.

Denizanası Sokması Ne Zaman Tehlikeli?

Türkiye denizlerinde tehlikeli denizanası türü yoktur ancak başka denizlerden gelen denizanaları bulunabilir. Denizanası zehirli olmasa da temastan sonra alerjik reaksiyon gelişebilir. Acil müdahale gerektiren durumlar şunlardır:

  • Yutmada ve solunumla güçlük,

  • Dil veya dudakta şişme, seste değişiklik,

  • Şiddetli ağrı,

  • Mide bulantısı ve kusma,

  • Kramplar,

  • Temas bölgesi boyutunun kol veya bacağın yarısından fazla olması,

  • Ağız, göz ve yüz bölgesinin teması,


Bu durumlarda en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmak gerekir. Eğer semptomlar sadece ısırık bölgesindeyse ve kişi kendini kötü hissetmiyorsa yapılacak ilk müdahale yeterli olabilir. Bazı türlerin zehri etkisini geç gösterir. Bu yüzden sağlık kuruluşuna muhakkak başvurun.


bottom of page