Denizlerimizde zehirli ve zehirsiz birçok denizanası türleri vardır. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Rhopilema nomadica / Göçmen Denizanası
Göçmen denizanası kıyılarımızda az bilinen bir türdür. Dış görünüşü ile bir çana benzer ve uzantıları bulunmaz. Zehir kapsülleri ağız kolları üzerinde ve şemsiyenin çevresinde bulunur. Göçmen denizanası, Hint ve Pasifik okyanuslarına özgü bir tür olmasına rağmen Süveyş kanalı üzerinden Ege Denizi ve Akdeniz'e gelmiştir. Buz mavisi renkli bu zehirli denizanası türünün çapı 100 cm’ye ulaşabilir. Göçmen denizanası hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalabildiği için yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Yüzücüler, balıkçılar ve dalgıçlar için potansiyel tehlikedir.
Phyllorhiza punctata / Beyaz Noktalı Denizanası
Beyaz noktalı denizanası Pasifik Okyanusu’nun batı kesimlerinde yaşayan zehirsiz denizanaları türlerinden biridir. Tuzluluk ve sıcağa karşı güçlü bir uyum yeteneği vardır. Brezilya, Havai ve Meksika körfezi kıyılarında yaşayan bu denizanası Akdeniz’de de görülmüştür. Şemsiye çapı en fazla 50 cm olabilir.
Drymonema dalmatinum / Pembe Denizanası
Akdeniz’in en büyük denizanalarından Pembe Denizanası son derece tehlikeli bir türdür. Zehirlidir. Atlantik okyanusunda yaşayan yerel bir tür olup, ülkemizde henüz görülmemiştir. Çapı ortalama 1-2 metre, dokunaç uzunlukları 75 cm ile 1 metre arasındadır. Drymonema dalmatinum yüzücüler ve balıkçılar tarafından dikkat edilmesi gereken bir denizanası türdür.
Discomedusa lobata / Dün Denizanası
Çapı 15 cm’e ulaşabilen disk şeklinde bir denizanası olan dün denizanası, sayıları 8-40 arasında değişen uzun tentaküllere sahiptir. Akdeniz bölgesinde de bilinir ancak sık rastlanan bir denizanası değildir. Son yıllarda yaz aylarında Adriyatik Denizi'nde aşırı artış göstermektedir. Zehirli olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmemektedir.
Olindias phosphorica / Püsküllü Denizanası
Püsküllü denizanası, Orta ve Doğu Atlantik Okyanusu’nda ve Akdeniz’de bulunan bir türdür. Şemsiyesi şeffaf ve kubbe şeklinde olup, 4 tane beyaz radyal kanalı vardır. Çanak kısmında çok sayıda mavi ve kırmızı renkte dokunaçları vardır. Temas edildiğinde şiddetli acıya sebep olur ve deride zigzak şeklinde izler bırakır.
Rhizostoma pulmo / Deniz Ciğeri Denizanası
Rhizostoma pulmo mavi beyaz renkte kenarları ısırılmış gibi görülen şemsiyeye sahiptir. Renkleri mavi, sarı ve pembe tonlarda olabilir. Şemsiyenin etrafında dokunaçları yoktur ama 8 oral kola sahiptir. Çapları 90 cm’ye kadar ulaşabilen bu denizanası az zehirli türlerdendir. Genel olarak küçük denizlerin hepsinde görülür. Kuzeydoğu Atlantik, Adriyatik Denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Azak Denizi’nde bulunur. Deniz Ciğeri Denizanası özellikle deniz kirliliğinin fazla olduğu alanlarda yaşar. Herhangi bir temas durumunda sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
Aequorea globosa / Yuvarlak Denizanası
Aequorea globosa tropik, ılıman Pasifik ve Hint Okyanusu’nda yaşan bir türdür. Yerli olmayan bu tür Akdeniz bölgesinde ilk defa 2011 yılında İskenderun Körfezi’nde görülmüş ve kaydedilmiştir.
Cassiopea andromeda / Ters düz Denizanası
Cassiopea andromeda Hint ve Pasifik okyanuslarının belirli bölgelerinde yaşar. Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz’de görülen bu tür Süveyş Kanalı yoluyla gelmiştir. Sürekli baş aşağı durduğu için ters-düz denizanası olarak adlandırılır. Bu duruşu nedeniyle genellikle deniz şakayıkları ile karıştırılır. Çapı 30 cm’ye ulaşabilen bu denizanasının zehri vücutta acı, kusma, iskelet ağrıları, deride kızarıklık ve kaşıntıya sebep olabilir. Ters-düz denizanası derinliği 4-10 m arasındaki sığ sularda, genellikle kayalık sahillerde ve çamurlu diplerde görülebilir.
Mnemiopsis leidyi / Taraklı Medüz
Pelte kıvamında jelatinimsi ve bölmeli bir vücuda sahiptir. Yaklaşık 10-20 cm büyüklüğünde olan bir Ktenefor türüdür. Vücut ve hareket sistemi olarak denizanasına benzer. Zehirli olmadığı için insanlara zarar vermez, ancak deniz ekosistemi için çok tehlikelidir. Yıllarca belli bölgelerde sınırlı sayıda bulunan bu tür gemilerin balast sularıyla Karadeniz’e gelmiştir. 2009 yılında Akdeniz’e ulaşan taraklı medüz günümüzde İtalya'da birçok lagünü işgal etmiştir. Karadeniz’deki aşırı avlanma ve kirliliğe ek olarak balık yumurtaları ve larvalarını yemesi nedeniyle balık sayılarında ciddi azalmalar olmuştur.
Beroe ovata
Pelte kıvamında ve jelatinimsi yapısıyla yaklaşık 30 cm boya ulaşabilen Ctenophora (Taraklılar) türüdür. Neredeyse bütün denizlerde pelajik olarak yaşayan bu tür zehirsizdir. Akdeniz de bulunan ve taraklı medüz ile beslenen Beroe ovata 1990'lı yıllarda Karadeniz de görülmüştür.
Pleurobrachia pileus
Küçük, şeffaf, jelatinimsi yapıya sahip bir Ctenophora türüdür. 2 cm çapına kadar büyüyebilir ve Sea Gooseberry (Deniz Cevizi) olarak da adlandırılır. Bu canlının en belirgin özelliği vücudundan çıkan 2 adet 15 cm uzunluğundaki dokunaçlarıdır. Daha çok kış aylarında sığ bölgelerde ve yüzeyde bulunur. Avrupa kıyılarında ve Atlas Okyanusu’nun Kuzey Amerika kıyılarında bulunan Pleurobrachia pileus ülkemizde Karadeniz’de görülmüştür.
Aslan Yelesi Denizanası
Ödül alabilecek kadar ihtişamlı bir denizanası türüdür. Dünya’nın en büyük denizanalarından biri olan bu denizanası türünün güzelliğine aldanmamak gerek. Çünkü sizi öldürmek için her an tetiktedir. Ancak insanları öldürebilmek için birçok kez ısırması gerekir.
Deniz Isırganı
Deniz ısırganı denizanaları genellikle Amerika’nın doğu sahillerinde bulunan bir türdür. Yaz aylarında sayıları hızla çoğalan bu denizanasının zehiri şiddetli sancılara neden olur. 24 adet dokunacı vardır.
Gülle Denizanası
Tüm denizanalarını düşündüğümüzde en güzeli gülle denizanası diyebiliriz. Yüzücülerin nadiren karşılaştıkları gülle denizanası zehirlidir ancak zehrini hemen aktarmaz.