Dil balığı, Soleidae familyasından görünüşüyle dili andıran ilginç bir balık türüdür. Görünüşüyle kalkan balığına da benzetilebilir. Doğanın muhteşem çeşitliliğini bir kez daha bize gösteren dil balığı, özellikleriyle dikkat çekmektedir.
Dil Balığının Özellikleri Nelerdir?
Genel yapısı itibariyle dil balığı, kalkan balıklarına göre daha yassı oval bir vücuda sahip, asimetrik küçük bir ağzı olan balıklardır. Gözleri vücudunun sağ tarafında bulunur. Gözünün bulunduğu alan genellikle açık kahverengi tonlarında olan bu balıkların üzerlerinde siyah, beyaz benekler vardır. Kendini kamufle edebilme yeteneğine sahiptir ve hayati bir tehlike söz konusu olduğunda bu yeteneğini kullanabilir. Boyları 20-30 cm arası değişiklik gösterir, en fazla 50 cm büyüklüğe ulaşır. Dipteki omurgasız canlılar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir.
Dil Balığı Nerede Yaşar?
Yerli balıklarımızdan olan bu güzel canlılar Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca bulunmaktadır. Denizlerimizde 10 metreden başlayıp kış aylarında 500 metreye kadar ulaşan derinliklerde yaşar. Kumlu, çamurlu veya çakıllı dip bölgelerini tercih eder. Fazla hareket etmez ve kısa mesafeli göçler yapar.
Dil Balığı Ne Zaman Avlanır? Dil Balığı Yenir mi?
Dil balığı ilkbahardan itibaren kıyılara yanaşır ve haziran ile temmuz ayları arasında üreme dönemine girer. Bu dönemde avlanması yasaktır. Dil balığı ülkemizde sık tüketilen balıklardan biridir. Her mevsimde bulunabilen ekonomik değeri yüksek bir balık türüdür. Kış aylarında bol etli ve çok lezzetli olur. Düşük yağ oranı, hazırlama kolaylığı ve düşük maliyeti bulunan bu balığın çeşitli pişirme yöntemleri vardır. Tavada kızartma, fırında, şiş veya salçalı fileto yapılabilir.
Dil Balığının Faydaları Nelerdir?
Dil balığının insan sağlığı açısından şaşırtıcı faydaları vardır. Bu balık diğer balık türlerinden daha besleyicidir ve omega 3 açısından son derece zengindir. Dil balığı çocukların beslenmesine ve gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Fırında pişirilerek tüketildiğinde ses tellerine iyi gelmektedir, bu sayede sesi güzelleştirdiğine inanılır. Vücudu kuvvetlendirir ve enerji verir.