Tükettiğimiz balıkların yemeğini yapıyoruz ancak doğru balık pişirme yöntemlerini biliyor muyuz? Balıktan almamız gereken besinlerin ne kadarı korunuyor? Balık nasıl pişirilir? ve Hangi balık nasıl pişirilmeli? sorularına aşağıdaki yazımızda genel hatlarıyla cevap vermeye çalışacağız.
Ülkemizde balık yemeği deyince genelde fırında veya tavada kızartma gelir. Peki bu yöntemler her balığa uygun mudur? Cevabımız kesinlikle hayır. Türüne ve yağ oranına göre kullanılabilecek birçok balık pişirme yöntemi mevcuttur.
Her balığın yağlı olduğu dönemler ve yağsız olduğu dönemler vardır. Bu dönemlere göre balık pişirme yöntemleri değişir. Örneğin palamut ve lüferin yağlı olduğu dönemlerde ızgarası güzel olurken yağsız olduğu dönemde fırında yapılması tavsiye edilir.
Kızartma yapılacaksa özellikle küçük balıklar asla bol yağda kızartılmamalıdır. Tavsiye edilen balığın özellikle yağlı olduğu dönemlerde tavaya çok az yağ dökülmesi ve kendi yağı ile kızartılmasıdır. Eğer balık yağsız döneminde ise pişireceğiniz balık miktarına göre en fazla yarım bardak yağ koymak yeterli olacaktır. Kullanacağınız yağın yarısı zeytinyağı olursa daha lezzetli bir balık olacaktır. Tavada pişirilecek balık asla yağda yüzmemeli ve mutlaka tava ile temas etmelidir. Aksi halde tavada balık yerine yağda balık yapılmış olur. Bu durum balığın kurumasına ve besin değerlerinin yağa geçerek kaybolmasına sebep olur.
Büyük balıkların daha çok fırında veya ızgarada yapılması tercih edilir. Örneğin lüferin küçüğü olan çinekop ve sarıkanat tavada yapılması önerilirken lüfer ve daha büyüğü olan kofananın fırında pişirileni ve ızgarası makbuldür. Veya orta büyüklükteki çipuranın tavası veya ızgarası önerilirken daha büyüklerin fırında pişirilmesi önerilir.
Marmara ve Karadeniz hamsisi zaten yağlı bir balık olduğu birçok yöntemle pişirilebilir. Hamsi tavası ve ızgarası müthiştir ayrıca buğulaması ve birçok farklı yemeği yapılabilir.
Balığın hangi dönemde yakalandığı göz önünde bulundurularak uygulanan doğru pişirme yöntemi balıktan aldığımız lezzeti arttırabilir. Ayrıca içerdiği protein ve vitaminlerden maksimum düzeyde fayda sağlanabilir.
Şu da unutulmamalıdır ki, Akdeniz ve Ege Denizinde yakalanan lüfer ve istavrit ile Marmara Denizi ve Karadeniz’de yakalanan aynı tür balığın lezzeti farklı olacaktır. Buna mukabil Egede yakalanan bir levrek ile Marmara ve Karadeniz’de yakalanan levrek arasında da lezzet farkı çoktur. Levrek Ege denizinde yakalanmışsa daha lezzetlidir. Palamut balığı içinse tam tersi bir durum söz konusudur. Marmara ve Karadeniz palamudu daha lezzetlidir. Bu gibi detaylar çok önemlidir. Hangi bölgede hangi balığı hangi dönemde nasıl pişirmeliyiz? gibi birçok detay vardır.
Gördüğünüz gibi balık pişirmek öyle basit bir şey değildir. Tavaya at kızart yöntemi ile gerçek anlamda balık yemiş olmuyorsunuz. Yani almanız gereken lezzeti ve besinleri almıyorsunuz. Kısacası sağlığımız için çok önemli ve içerdiği besin değerleri açısından zengin olan balığı daha çok tüketmeli ve doğru balık pişirme yöntemlerini bilmeliyiz.