Ege denizi balık türleri açısından oldukça zengindir. Sıcak ve ılıman deniz iklimiyle birçok balık türüne ev sahipliği yapar. Bazı Ege balıkları Akdeniz ve Marmara'da da görülmektedir.
Barbunya (Mullus barbatus): Çamurlu ve kumlu yaklaşık 300 metre derinliklerde sürüler halinde yaşar. Barbun balığının boyu ortalama 12-15 cm, en çok 40 cm olur. Rengi hareli pembe ile kırmızı tonlardadır. Barbunya balıkları deniz sıcaklığına göre mevsimsel olarak göç eden balıklardır. Ortalama ömrü 10 yıl olan barbun Nisan-Haziran ayları arasındaki üreme döneminde 15.000-100.000 arası yumurta döker. Oldukça lezzetli olan barbunun ekonomik değeri de yüksektir. Paşa barbunu, ot barbunu, kum barbunu, kaya barbunu gibi türlere ayrılır. Aralarında en değerlisi kaya barbunudur.
Çipura (Spanis aurata): Ege ve Akdeniz'in ünlü balıklarından olan çipuranın ortalama boyu 25 cm-35 cm arasında, ağırlığı ise yarım kilo ile 3 kilo arasında olabilir. Tespit edilen en büyük çipuranın boyu 60 cm, ağırlığı 6 kilodur. Etçil bir balık olup güçlü çenesiyle diğer balıkları ve küçük kabuklu canlıları kolayca tüketir. Yaz mevsiminde sığ bölgelerde, kış mevsiminde 35-40 metre derinlerde yaşar. 2 yaşından büyük olan çupralar daha derinlerde yaşar. Üreme dönemleri olan Ekim-Aralık ayları arasında 100.000-150.000 arası yumurta döker. Çipura, çiftlikte üretime de uygun olan ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Çipura eti oldukça lezzetlidir.
Fangri Mercan (Sparus pagrus): Mercan balığı türü olan bu balık trançaya benzer. Ortalama 25-35 cm olan fangri mercan balığının boyu en çok 80 cm olur. Küçük balıklar, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenen etçil bir balıktır. Taşlık ve kayalık bölgelerdeki oyuklarda yaşar. İlkbahar mevsiminden Ağustos ayına kadar üreme dönemi olan fangri mercan az bulunan Ege balıklarındandır. Mercan balıklarının en lezzetlisi olup bölgesel bir ekonomik değeri vardır.
İspari İsparoz (Diplodus anniüaris): Ege denizi balıklarından biri olan Karagöz cinsi bir balıktır. Tüm denizlerimizde bulunur. Sıcak ve ılık sahil bölgelerinde yaşar ve boyu 16-20 cm arasındadır. Karidesler, deniz kurtları, yosunlar ve balık yavruları başlıca besin kaynağıdır. Ispati isparoz göç eden lezzetli bir balık türüdür. Üreme dönemi ilkbahardan yaz sonuna kadardır.
İskorpit (Scorpaena porcus): Lipsoz balıklarıyla aynı özelliklere sahip ancak boyu onlardan daha küçük ve rengi daha koyudur. İskorpit balığının akrep gibi zehirli dikenleri vardır, bu yüzden yakalandığında dikkat edilmelidir. Eti oldukça lezzetli ve sağlığa faydalıdır.
Kalkan Balığı (Psetta maxima): Dip balığı olan kalkan Ege'de seyrek görülür. Daha çok Karadeniz'de bulunur. Yaşamını 10 metre ile 400 metre arasındaki derinliklerde dipte yatarak geçirir ve gezici değildir. Boyu 1 metreye kadar ulaşabilir. Kalkan balığının ömrü 25-30 yıl civarıdır. Etçil ve obur bir balık türüdür. Nisan ve Haziran ayları arasında 10-15 derece sıcaklıktaki sularda üreyen kalkan balığının eti lezzetli, ekonomik değeri de yüksektir.
Karagöz (Diplodus vulgaris): Bütün denizlerimizde, çoğunlukla Marmara ve Ege denizindeki ılıman suların kayalıklarında yaşayan, bol bulunan ve sevilen yerli bir balıktır. Sürüler halinde yaşayan, ısıya göre bahardan yaz dönemine kadar üreyen karagöz balığı çeşitli türlere sahiptir. Kuyruğu lekeli ve çizgili olanına isparoz denir. Bol miktarda avlanan, lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balık türüdür.
Kırma Mercan (Pagellus acarne): Mercan balığı türü olan bu balık Ege'de 400-700 metre arasındaki derinliklerde yaşar. Kayalık ve taşlık alanlarda dibe yakın yaşar. 35-40 cm boyuna ulaşabilen lezzetli bir balıktır. Ekonomik değeri yüksek olup üreme dönemi denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan Ağustos ayına kadar sürer. Diğer mercan balıkları gibi küçük balıklarla, yumuşakçalarla ve kabuklularla beslenir.
Kolyoz (Scomber japonicus): Bütün denizlerimizde bulunan kolyoz aslında Marmara balığı sayılır. Uskumruya benzer ancak farklı bir türdür. Sürüler halinde yaşayan kolyoz, küçük balık yavruları ve planktonlarla beslenir. 2-3 yaşında olgunlaşan dişileri Temmuz-Ağustos aylarındaki üreme döneminde 300.000-400.000 arası yumurta bırakır. Eti uskumru kadar lezzetli olmasa da çok tüketilir.
Lahoz, Grida (Epinephelus aeneus): Akdeniz ve Ege denizinde yaygın görülen bir balıktır. Boyu 1 metreye ulaşabilir. Derinlere inmeden taşlık, kayalık ve çakıllı sığ sularda yaşar. Mayıs ve Haziran ayları üreme dönemidir. Çok lezzetli eti bulunan lahoz Akdeniz'in yırtıcı ve etçil balıklarındandır. Ekonomik değeri bölgesel olarak çok yüksektir.
Lekeli Mercan (Pagellus bogaraveo): Mandagöz mercan da denen Ege ve Akdeniz'de yaygın olan bir balıktır. 100-300 metre arasındaki derinliklerde yaşar ve kabuklular, omurgasızlar ve deniz bitkileriyle beslenir. Boyu 30-50 cm arasında olabilir. Hermafrodit bir balık olduğundan, hem erkek hem dişi özellikleri gösterebilir. Sulardaki ısıya bağlı olarak bahar aylarında yumurta döker. Ekonomik değeri yüksek olan mandagöz mercan eti gevrek ve oldukça lezzetlidir.
Levrek (Dicentrarhus labrax): Hani balıkları ailesinden olan levrek fazla gezici bir balık değildir. Ege balık çeşitlerinden biri olan levrek denizde ve denizlerin nehirlerle karıştığı bölgelerde yaşar. Genç dönemde gruplar halinde, sonraları tek yaşarlar. Kuytu ve karanlık yerleri sevdikleri için gemi batıkları ve kaya oyuklarında yuva yaparlar. Ortalama 20 yıl ömrü olan levreğin boyu 50 cm ile 1 metre arasında, ağırlığı 10-12 kg civarında olabilir. Boyu 40 cm altında olan levreklere ispendek denir. Ocak ve Mart ayları arasında çok fazla yumurta dökerek yüksek üreme oranına sahiptir. Küçük balıklar önemli besinleri arasındadır. Çok lezzetli bir eti olan levreğin ekonomik değeri de yüksektir.
Lüfer (Pomatomus saltator): Karadeniz ve Ege arasındaki sularda görülen gezici bir balıktır. Lüfer boylarına göre farklı isimlerle anılır. İlkbahar sonu yaz başı üreme dönemi olan levrek 200 metreye kadar olan derinliklerde yaşar. Sonbahar ve kış mevsimlerinde lüferin eti kendine has oldukça lezzetli olur. Ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır.
Mavi Kefal (Chelon labrosus): Kefal, denizlerimizin kıyılara yakın, sıcak ve ılık bölgelerinde, denize bağlantılı nehir ağızlarında ayrıca iç sularda yani göllerde de görülen bir balıktır. Sürüler halinde yaşar. Denizlerimizde Has kefal, Altınbaş kefal, Topbaş kefal, Mavi kefal, Dudaklı Kefal gibi farklı kefal türleri bulunmaktadır.
Orfoz (Epinephelus guaza): Hani balığı türünden orfoz levrekle akrabadır. Ortalama 60-70 cm boya sahip olup en çok 1.5 metre boy ve 40 kilo ağırlığa erişebilir. Ege ve Akdeniz'de taşlık, kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin 8 metreden 150 metreye kadar olan derinliklerinde yalnız yaşar. Kabuklular ve yumuşakçalarla beslenen etçil bir balıktır. Eti çok lezzetli olan orfoz balığının yaşlıları kuru ve lifli olur. Denizlerimizde az bulunmasına rağmen sualtı zıpkın avcıları tarafından aşırı avlanmaktadır.
Orkinos (Thunnus thynnus) (Ton Balığı): Tüm dünyada ve ülkemiz denizlerinde yaşayan büyük ve çok değerli bir balıktır. Boyu 3-4 metre arası, ağırlığı 100 kilodan 800 kiloya kadar olabilen farklı türleri vardır. Orkinos (ton balığı) sürüler halinde yaşayan gezici bir balıktır. Saatte 40-60 kilometre arası hızla yol alarak Akdeniz'i dolaşırlar. Genel olarak üst sularda yaşarlar. Üreme dönemi olan Mart-Ağustos ayları arasında yaklaşık 1 milyon yumurta bırakırlar. Ömürleri ortalama 15 yıldır. Gıda endüstrisi yönünden oldukça değerli bir balıktır.
Sardalya (Sardine pilchardus): Sürüler halinde yaz mevsiminde orta derinlikte, kış mevsiminde derin sularda yaşayan gezici balıklardır. Sardalyanın boyu ortalama 15 cm olup en çok 22 cm uzunluğa erişebilir. Yavru balıklar ve planktonlarla beslenen sardalya balığı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege'de bol miktarda bulunur. Lezzetli eti ve çeşitli kullanım alanlarıyla ekonomik olarak çok değerlidir. Üremeleri Nisan ayından Eylül ayına kadar uzun bir dönemde ve birden fazla olur. Her seferinde yaklaşık 20.000 yumurta bırakırlar.
Sinarit (Dentex dentex): Karagöz ailesinden olan Sinarit hırçın, hareketli ve kuvvetli bir Ege balığıdır. 1-1.5 metre uzunluğa ve 10-15 kilogram ağırlığa kadar büyüyebilir. Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle mürekkep balığı ile beslenen sinarit kuvvetli çenesiyle bir ıstakozun kabuğunu kolaylıkla kırıp yiyebilir. Yaz mevsiminde kıyıların taşlık, kayalık bölümlerinde, kış mevsiminde ise 300 metreye varan derinliklerde küçük sürüler halinde yaşar. İlkbahar ayları üreme dönemi olan sinarit lezzeti ve ender avlanmasıyla değerli bir balıktır.
Sivriburun Karagöz (Diplodus puntazzo): Sivriburun Karagöz 35 cm 'ye kadar büyüyebilen, sürüler halinde yaşayan, mevsimsel olarak beslenme ve üreme gibi nedenlerle çok uzun mesafelerde göç edebilen bir balıktır. Kıyılarda deniz bitkileri ve küçük kabuklu canlılarla beslenirler. Bu balıkların mensup olduğu Spridea familyasına ait pek çok balık türü denizlerimizde yaşamaktadır.
Tekir (Mullus surmuletus): Karadeniz dışında diğer denizlerimizde yaz mevsiminde rastlanır. Boyları 15-35 cm arasında olabilir. Kumlu, çamurlu ve taşlı kıyıların 3 metre ile 100 metre arasındaki derinliklerinde yaşar. Deniz dibindeki kabuklu canlılar, böcekler ve diğer canlılarla beslenir. Yaz aylarında üreyip yumurtalarını 10m - 60 m derinliklere bırakır. Etinin lezzeti eski Roma dönemlerinden beri bilinir. Çok avlanan, ekonomik değeri yüksek bir balıktır.
Trança (Pagrus ehrenbergi): Ege denizi balık türlerindendir. Sıcak ve ılık denizlerin 20-25 metre derinlerinde yosun ve bitkilerle örtülü kumlu ve taşlı alanlarda tek başına yaşar. Kış aylarında 150 metre derinlere kadar iner. Boyu genelde 30 cm ile 50 cm arasında olup kayıtlarda 75 cm ulaşanlar vardır. Kuvvetli çenesi ve dişleriyle her türlü kabuklu canlıyı yiyebilir. Hermafrodit bir balıktır, yani hem erkek, hem de dişi özellikleri gösterir. Üreme dönemi yaz aylarındadır. Lezzetli bir balık olan trança balığının geçmişte aşırı avlanması nedeniyle nesli tehlikededir.
Zargana (Belone belone): 60 cm den 1 m uzunluğa kadar ulaşabilen Zargana balığının ortalama 18 yıl ömrü vardır. Hamsi, Çaça, Çamuka ve Kıraça gibi küçük balık türleriyle beslenir. Ilıman denizlerimizin yerli balıklarındandır. Çevik ve süratli bir balık olan zargana balığının doğal düşmanı Kılıç balığıdır. Kendini korumak için zargana su üzerine sıçrayarak da yüzebilir. Eti yönünden değerlidir. İlkbahardan sonbahara kadar üreme döneminde 30 bin ile 50 bin arası yumurta verir.
Zurna Balığı (Scomberesox saurus): Ege ve Akdeniz'de rastlanan Zurna Balığı, Uskumru Turnası olarak da bilinir. Ilık ve sıcak denizlerin üst bölgelerinde ve sahillerden uzakta sürüler halinde yaşar. Uzunluğu ortalama 50 cm olan zurna balığı etçildir. Sürü halindeki küçük balıklarla beslenir. Etleri beyaz ve lezzetli olmasına rağmen fazla avlanmamaktadır. İlkbaharın başlarından yaz mevsimine kadar her seferde 1000-1500 tane olmak üzere 7-8 defa yumurta verirler.