top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Eylül Ayı Balıkları

Her yıl 1 Eylül tarihinde balık avı yasağı kalkar ve tezgahlardaki balık sayısı hızla artmaya başlar. Ülkemizde her sofraya balık girmeye başlar. Eylül ayında hangi balık yenir? Eylül ayı balıkları nelerdir? diye soranlar ise aşağıdaki balık türlerini rahatlıkla yiyebilirler.

Balığı mevsiminde tüketmek hem balık çeşitliliği ve balık neslinin devamı için hem de lezzet açısından çok önemlidir. Bu yazımızda eylül ayı balıkları hakkında bilgiler vereceğiz.


Eylül Ayı Balıkları Nelerdir?


Barbun

Halk arasında barbun olarak da bilinen barbunya balığı, tekir balığı ile benzerliği nedeniyle tekir’in büyük hali olarak bilinir. Ancak bu balıklar birbirine çok benzeyen farklı türlerdir.

Barbunya balığı, kırmızı ve pembe renkli, yuvarlak gövdeli ve pullu bir balıktır. Ülkemizde Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi'nde bulunur. Dip balığı olan barbun balığının boyu ortalama 20 cm civarındadır.


Çipura

Çipura Ege denizinde yetişen en lezzetli balıklardan biridir. Genelde boyu 20 ile 35 cm arasındadır ancak daha büyük ve ağırlığı 6-7 kg olanlarına da rastlanmaktadır. Her mevsimde bulunabilen çipura, eylül ayında en lezzetli dönemindedir. Izgarada, fırında ve buğulama olarak çok lezzetli olur. Izgara için ideal büyüklük 250-350 gramdır.


Lüfer, ülkemizdeki denizlerde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek balık türlerindendir. Yırtıcı ve etçil bir deniz balığıdır.

Dünya’da neredeyse tüm denizlerde yaşayan lüfer balığı ülkemizde de tüm denizlerde bulunur ancak özellikle İstanbul Boğazı ve çevresinde avlanan Lüfer, daha yağlı ve lezzetli olmaktadır. Bu nedenle boğazın efendisi olarak da bilinir. Lüfer, Türk mutfağının en lezzetli balıklarından biridir.


Palamut, ülkemizde balık dendiğinde hamsi ile birlikte ilk akla gelen balıktır. Palamut, avlanması zor olsa da yakalandığı dönemlerde bol olması nedeniyle ucuz ve besleyici bir balıktır. Halk arasında en çok tüketilen balık türleri arasında bulunur.

Ağustos ayı ile denizlerde görülmeye başlayan palamut, ülkemizde 1 Eylül’de av yasağının bitmesi ile bol miktarda avlanmaya başlar.

Palamut balığı ortalama 500 – 600 gram ağırlığındadır. Ancak farklı isimlerle bilinen daha küçük veya daha büyük palamutların ağırlıkları ve boyları değişir.


Sardalya, ülkemizde Kuzey Ege'de bolca yakalanan lezzetli bir balıktır. En lezzetli dönemi temmuz ve ekim ayları arasında olan sardalya balığı eylül ayında keyifle yenebilir.

Izgarada, fırında, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki gibi çeşitli şekillerde pişirmek mümkündür. Ortalama boyu 15 cm olan sardalyanın büyükleri lezzet açısından tercih edilmez.


Tekir

Ülkemizde kırmızı balık olarak da bilinen tekir, barbuna benzeyen, boyu 15-20 cm kadar olan bir dip balığıdır. Ege ve Akdeniz gibi sıcak sularda avlanan tekir buğulama ve tavada kızartma olarak yenebilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page