top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Fener Balığı Nedir? Yenir mi?

Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasından korkunç görünümlü bir balıktır. Fener balığının başında fener gibi parlayan bir anteni vardır. Vücudu diğer balıklardan farklı olarak pulsuz ve kaygandır. Fener balığı büyük bir kafa ve ağıza, sırt kısmında ise iki yüzgeç ve dikenlere sahiptir. Vücut yapısı üstten basık yassı bir haldedir. Yuvarlak formları ve büyük kafaları hızlı yüzmelerini engeller. Kafalarının üzerindeki olta benzeri uzantılarının (illisium) ucunda ışık üreten simbiyotik bakteriler yaşar. Bunun sayesinde avlarını cezbederek kolaylıkla yakalarlar.

Fener Balığı
Fener Balığı

Ürkütücü bir görünüşü olan fener balığının ortalama boyu 40 ile 60 cm arasındadır. Bugüne kadar tutulmuş en büyük fener balığı 150 cm boyundadır. Üreme dönemleri Mart ayından Ağustos ayına kadar olan dişi fener balıkları tek seferde bir milyon kadar yumurta bırakabilir.


"Fener balığı yenir mi?" diye soracak olursanız, cevabımız evet olur. Çirkin görünüşlerinin satışı etkilememesi için, yakalandıktan sonra balıkçılar tarafından derisi yüzülen fener balığı lezzeti harikadır. İspanya'da "Rape" , İtalya'da ise "coda di rana pescatrice" veya "coda di rospo" ismi ile restoranların menülerinde yer alır.


Fener Balığı Nerede Yaşar?

Yumurtadan yeni çıkmış fener balığı sığ sularda yaşar ancak büyüdükçe derin sulara doğru ilerler. Yetişkin fener balığı denizlerin en derin ve karanlık bölgelerinde yaşar. Karanlık deniz diplerinde kendilerini çamurlu zemine gömerek kamufle olur ve avlanır. Fener balığı dünyada tropikal iklime sahip Kuzey Atlantik Okyanusu ve Güney Okyanusu’nda yaşar. Türkiye’de fener balığı Ege, Marmara ve Karadeniz'in en derin noktalarında yaklaşık 300-350 metre derinliklerde yaşar.


Fener Balığı Ne Yer?

Genç fener balığı genellikle omurgasız canlılarla beslenirken, yetişkin olanlar küçük balıkları yer. Fener balığı deniz kabukluları, salyangozlar ve küçük balıklar dahil geniş bir yiyecek menüsüne sahiptirler. Fener balıkları yiyecek konusunda seçici davranmazlar. Ölmüş ve deniz tabanına çökmüş canlıları da zahmetsiz bir yiyecek olarak değerlendirirler.

Fener balığı fotoğrafı
Fener balığı fotoğrafı

Fenerbalığı Hakkında İlginç Bilgiler

  • Erkek fener balığının tek varlık amacı üremek için bir dişi bulmaktır. Çiftleşme, erkek balıkların ısırarak dişiye tutunmasıyla gerçekleşir.

  • Erkek fener balığının belli bir yaşa ulaştığında sindirim sistemi çalışmaz. Bu yüzden bir dişi bulmaları şarttır.

  • Erkek dişiyi ısırdığında iki balık birleşerek tek bir canlıya dönüşür ve tek bir kan dolaşımı oluşturulur.

  • Dişi fener balığı erkeklerden çok daha büyüktür.

  • Fener balıklarının dünyada 200 ’den fazla türü olduğu bilinmektedir. Sarı, mavi, siyah ve kahverengi dahil her renkte fenerbalığı vardır.

  • Fener balığı, omurgasızlar ve küçük balıklar dışında nadiren de olsa, mezgit, kalamar, ahtapot, morina balığı ve deniz kaplumbağalarını bile yer.

  • Fener balığı, ışık balığı ve deniz canavarı isimleriyle de bilinir.

  • Fener balığı çirkin görünümüne rağmen eti çok lezzetli bir balık türüdür. Pişirildiğinde bile eti beyaz kalır.


bottom of page