top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Haziran Ayı Balıkları

Ülkemizde yaz ayları lezzetli balık türlerinin en az bulunduğu aylardır. Sevilen birçok balık türü bu aylarda üreme döneminde veya henüz yavru haldedir. Haziran ayı da bu aylardan biridir. Haziran ayında av yasağının da etkisiyle tezgahlar balık çeşitleri açısından zayıflamaya başlar. Ancak buna rağmen lezzetli balıklar da mevcuttur.


Uzmanlar tarafından her hafta mutlaka tüketilmesi önerilen balık eti sağlıklı beslenme için olmazsa olmaz temel gıdalardandır. Balıktan istenilen besin öğelerinin alınabilmesi için mevsiminde ve taze olarak tüketilmesine özen göstermek gerekir.


Sağlıklı beslenmede balığın önemli yer tuttuğunu bilen kişiler, tüm yıl yemeye özen gösteriyorlar. Balık eti B1, B3, B6, B12, A ve D vitaminleri açısından son derece zengindir. Ayrıca balık eti, sağlıklı ve değerli omega yağ asitlerini de barındırır. Sahip olduğu folik asit, kalsiyum, fosfor, protein ve değerli mineraller sayesinde balık, hem sağlıklı hem de lezzetli bir besin olarak karşımıza çıkıyor.


Haziran ayında yiyebileceğiniz lezzetli ve yağlı balıklar arasında mersin, orkinos, mercan, sardalya, kaya balığı, akya ve orfoz yer alır. Sarıağız, karagöz ve kırlangıç balıklarıyla da alternatifler oluşturabilirsiniz. Balık çeşidinin oldukça az olduğu bu ayda çiftlik balıkları olan çipura, alabalık ve levrek balık ihtiyacının karşılanmasını sağlayabilir.


Haziran Ayında Hangi Balıklar Yenir ?

Orkinos

Balık tutkunlarının vazgeçilmezi orkinos balığı omega-3, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, sodyum, potasyum, magnezyum ve A – E – B grubu vitaminleri içermektedir.

Ton balığı olarak da tanınan orkinos denizlerin en büyük balıkları arasında yer alır. Nisan ayında Akdeniz’den Karadeniz’e göç etmeye başlayan orkinoslar Mayıs ve Haziran aylarında sınırlı olarak kotayla avlanabilirler. Bu kotalar uluslararası kurullar tarafından belirlenmektedir. Taze ton balığı ızgara, buğulama ve fırında pişirilerek tüketilebilir. Kızartması tavsiye edilmez. Konserve olarak da tüketilen ton balıkları, cıva içeriğinin yüksek olma ihtimali nedeniyle çok tüketilmemelidir.


Sardalya

Sardalya, ülkemizde Ege Denizi kuzeyinde bolca yakalanan lezzetli bir balıktır. En lezzetli mevsimi temmuz-ekim ayları arasında olsa da Haziran ayında da rahatlıkla yenebilir. Sardalya balığını ızgara, fırın, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki şeklinde pişirerek tüketmek mümkündür. Ortalama olarak 15 cm boyunda olan sardalyanın daha büyükleri lezzet olarak tercih edilmez.


Akya

Uskumrugiller ailesinden olan akya kemikli bir balıktır ve oldukça lezzetlidir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz’de, dünyada ise Atlantik ve Pasifik Okyanusu’nda yaşar. Akbalık olarak da bilinen akya balığının dişleri yoktur ve boyu bir metreye, ağırlığı ise 50 kiloya kadar ulaşabilir. Başından çorba, etinden ise ızgara ve tava yapılabilir. Yaz mevsimi boyunca tüketilebilecek bir balık olan akya, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında oldukça lezzetlidir. Yağ oranı düşük olduğu için sağlık için faydalı balık türlerindendir.


Kaya Balığı

Kaya Balığı, kumlu, kayalık ve sığ sularda oldukça fazla yaşayan bir balık türüdür. Ülkemizde deniz ve gölet çevrelerinde pek çok çeşidi olan bir balıktır. Yakalanması kolaydır ama ekonomik değeri düşüktür. Genellikle balık çorbası ve kızartma şeklinde tüketilir. Kaya balığının gözlere ve kemiklere faydalı olduğu bilinmektedir.


Mercan Balığı

Omega 3, A vitamini, fosfor gibi birçok vitamin ve mineral açısından zengin bir balık olan mercan buğulama, fırında ya da ızgara şeklinde tüketilebilir. Mercan balığı kaya balıkları arasında yer alır ve yumuşak bir eti vardır. Kendine özgü tadı ile Haziran ayında severek tüketebileceğiniz balıklar arasında yer alır.


Sarıağız

Sarıağız balığı adından da anlaşılacağı üzere sarı renkli ağzı nedeniyle bu ismi almıştır. Bazı bölgelerde kaya levreği olarak da bilinir. Izgara ve buğulama şeklinde tüketilen sarıağızın oldukça lezzetli bir eti vardır.


Orfoz

Ege Denizi ve Akdeniz de bulunan bir balık olan orfoz balığının nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu için avlama yasağı uygulanır. Avlanması sınırlandırılmış balıklar listesinde olduğu için tezgâhlarda çok sık görülebilen bir balık değildir. İçeriğindeki A, B1, B2, B3, B6 ve B12 vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi mineraller bakımından değerlidir. Orfoz balığı aynı zamanda güçlü bir Omega-3 kaynağıdır. Kolesterol seviyesi yüksek olanların tüketirken dikkatli olması önerilmektedir. Kalın derisi nedeni ile genellikle zıpkınla avlanır. Orfoz balığı sofralarda buğulama, ızgara ya da fırında pişirilerek birçok farklı şekilde kendine yer bulabilir.

bottom of page