top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

İç Sularda Balık Avı Esasları (5/2 numaralı amatör su avcılığı tebliği 2020/21)

Göl, gölet, dere, nehir, kanal gibi denizler dışında kalan tatlı sularda da balık avı yapılabilmektedir. Bu bölgelere iç sular denmektedir. Ülkemizde doğal hayatı korumak amacıyla buralarda yapılan avcılık faaliyetleri de yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir.

Bu yazımızda iç sularda amatör avcılık yapılmasına yönelik yasal düzenlemeleri paylaşacağız.


İçsularda amatör avcılık


MADDE 13 –

(1) Ek-4’te yer alan avlanmanın tamamen yasaklandığı iç sular ile Ek-5’te yer alan kısmen yasaklandığı iç sularda dönem boyunca balık avcılığı yapılması yasaktır.


(2) Çırpma,çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne takılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter, sepet, düzen (çökertme) gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışındaki diğer her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb.) av alanında bulundurulması ve kullanılması yasaktır.


(3) Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu ve uyarıcı maddeler ile karpit, sönmemiş kireç, balık otu vb. amatör avcılıkta kullanılması ve bu malzemelerin av alanında bulundurulması yasaktır.


(4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ve olta başına en fazla 3 iğne ile avlanabilir. Alabalık avında iki olta takımı ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.


(5) Akarsularda doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız balıklar hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.


(6) Boyu 7.5 metrenin üzerinde olan teknelerle amatör avcılık yapılması yasaktır.


(7) Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatak değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemiyle balık avcılığı yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır.


(8) İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır.


(9) Gün içinde av saati sınırlaması yoktur.


(10) Baraj göllerinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve yasaktır.


(11) Balık asansörü, balık geçidi ve balık göç yerlerinde avcılık yasaktır.


(12) Kiraya verilen alanlarda amatör avcılık aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır:

a) Kiraya verilen alanlarda amatör avcılık yapılabilecek alanlar il müdürlüklerince belirlenir. İl Müdürlükleri bu alanların belirlenmesi için gönüllü amatör balıkçılık kuruluşlarından görüş alabilir. Kiraya verilen alan baraj gölü ise Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır.

b) Kiraya verilen alanlarda kiracı tarafından; kiralama yapanı, kira süresini ve amatör avcılık için belirlenen alanları gösteren bilgi levhaları konulur.

c) Kafes yetiştiriciliği amacıyla kiraya verilen göletler hariç, projeli olarak kiraya verilen alanlarda amatör avcılık yapılması yasaktır. Kafes yetiştiriciliği amacıyla kiralanmış göletlerde ise kafeslere 100 metreden daha yakın olmamak şartıyla amatör avcılık serbesttir.

ç) Kiraya verilen alanlarda avcılığın serbest olduğu dönemlerde, kişi başına en fazla 3 iğneli bir adet olta takımıyla avcılık yapılması serbesttir. Kerevit ve gümüş avcılığı için kiralanmış olanlarda alan sınırlaması olmaksızın, amatör balık avcılığı yapılabilir.

Orman içi sularda amatör avcılık

MADDE 14 –

(1) Orman içindeki sularda amatör avcılık, bu Tebliğ kapsamındaki esaslar dahilinde yapılır. Ancak;

a) Gökkuşağı alabalığı avcılığında, diğerleri için belirtilen zaman yasağı geçerlidir.

b) Tatlı su kefali avcılığında, Çizelge 6’daki illerin yer aldığı bölgeye ait zaman yasağı uygulanır.

bottom of page