top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Jigging - Seğirtme Tekniği

Türkçede seğirtme olarak geçen jigging tekneden yapılan bir balık avı tekniğidir. Kıyıdan balık avlama tekniği olan shore jigging yöntemi ile karıştırılmamalıdır. Jigging, ilk defa Polinezyalı balıkçılar tarafından bulunmuş, Japon balıkçı Yoichi Mogi tarafından yeniden düzenlenmiştir. Yeni bir avlanma tekniği olan jig balıkçılığının popülerliği son yıllarda oldukça artmıştır.

Jigging (Seğirtme) Tekniği
Jigging (Seğirtme) Tekniği

Bu yönteme adını veren jig; metalden üretilmiş bir yapay balık yemidir. Diğer balık avlama teknikleriyle tutamayacağınız derinlikteki balıkları, suni yemle kandırmaya dayalı bir balıkçılık yöntemidir. Bu yöntemle az balık tutulsa da doğru şekilde uygulandığında yakalanan balıklar oldukça büyüktür. Jigging yöntemiyle; sinarit, sarıkuyruk, akya, orkinos ve orfoz gibi büyük balıkları avlayabilirsiniz.

Seğirtme tekniğinde amaç farklı ağırlıklardaki jiglere, kaçan ya da yaralı balık taklidi yaptırarak avcı balığın dikkatini çekmektir. Jig ile birkaç farklı şekilde yapılabilen hareketler vardır.

  1. Hızla 2-3 metre çekip, bekleyip tekrar çekmek,

  2. Kısa mesafelerde çekerken kamışı aşağı-yukarı sallamak,

  3. İki hareketin karışımı şeklinde birkaç metre çekip birkaç metre çekerken kamışı sallamak.


Bu hareketleri uygun hızda yapmak çok önemlidir. Çünkü hızlı çekersek balık bulunduğu ortamdan yemin peşine aynı hızda gelmeyebilir. Yavaş çekersek tam tersi olur ve halk arasında "yemi koklatmak" dediğimiz balığın yemin sahte olduğunu anlaması durumunda sonuç alamayız.


Dikkat etmemiz gereken diğer önemli nokta ise balığın oltaya ilk vuruşunu hissettiğimiz anda iğnenin balığın ağzına tam oturması için yukarıya doğru hızla çekmektir. Buna tasmalama hareketi denmektedir. Bu hareketi yapmazsak avcı balıkların bir çoğunun ağzı sert olduğu için balığı kaçırabilirsiniz.


Denizin akıntılı olduğu zamanlarda balık avlama ihtimaliniz artar ancak akıntılı suya karşı uygun malzemeler kullanılmazsa avın kalitesi düşebilir. Seğirtme tekniğinde doğru yerde doğru takımları kullanmalı, yukarı çekerken takımın kopmamasına dikkat etmelisiniz.


Bu yüzden kullandığınız makine ve misina çok önemlidir. Bu balıkçılık tekniğinde hedef balıklar büyük olduğu için kullanılan ekipmanlar da güçlü ve kullanışlı olmalıdır. Derin sularda avlanacaksanız kalın misina kullanmalısınız. Akıntı varsa jig ile beden arasına florocarbon misina koymak hem bütünlük oluşturan hem de sağlıklı bir tercih olacaktır.


Jigging yönteminde farklı renk ve ağırlıklarda metal sahte balıklar kullanılırken, avlanacak balığa uygun mukavemetli jig kamışları ve jig avına uygun makineler kullanılır. Jig avında çekeri yüksek ip misinalar, misinanın önüne bağlanan kalın leader misinalar ile birlikte kullanılır.


Balıkların yerini tespit ekmek için kullanılan sonar ve gps cihazları jig avcılığında balıkçıların en önemli yardımcısıdır. Balığın yeri ve derinlik konusunda doğru tespit yapılması başarı şansınızı oldukça yükseltir.


Jigging nerede ve nasıl yapılır?

Jigging tekniği için en verimli bölgeler genellikle deniz içindeki yamaç, otluk ve çok sık iniş-çıkışların olduğu ketirlik yerlerdir. Ayrıca sonarınızda düz bir zeminde büyük bir taş görürseniz, onun çevresinde avlanmayı da ihmal etmeyin. Yamaçlı bir bölgede avlanırken akıntı ve rüzgar tekneyi yamaca doğru sürüklüyorsa jig geriden geleceği için taktırma ihtimaliniz yüksektir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

Akya ve Kuzu balığı yamaçları çok seven balıklardır ve avları çok heyecan vericidir. Bu balıklar yemi kaptıktan sonra büyük bir güçle ilk belirledikleri yöne doğru uzaklaşmaya çalışırlar. Kalama ayarını iyi yaparsanız bir süre sonra yorulup yavaşlamaya, çektiğiniz zaman size doğru gelmeye başlarlar. Kullandığınız takım sağlam ve ipiniz yeterliyse kazanan siz olursunuz.

Yamacın zirvesinde ya da bir düzlükte otla karışık bir bölgeye girdiğinizde karşınıza Sinarit balığı çıkma ihtimali çok yüksektir. Sinaritin geldiğini yakalandığı zaman yaptığı sert vuruşlarından anlamak çok kolaydır. Sinarit bazen yalnız, bazen de küçük gruplar halinde gezer. En sürpriz av ise genellikle Orfoz balığıdır. Genellikle avını taş ve kaya altında saklanarak beklediği için sonarda görmeniz mümkün değildir. Ancak yaşadığı yeri tahmin ederek avlayabilirsiniz. Yakaladığınız balığın orfoz olduğunu anladığınız zaman en kısa sürede onu yaşadığı taştan uzaklaştırmanız gerekir. Aksi halde taşın altına girdiğinde onu çıkarmanız çok zor ve imkansızdır.

Yukarıda sayılan alanlarda kolyoz, granyöz, trança ve bazen levrek avlamanız da mümkündür.

Jig Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık ve güneşli havalarda canlı ve parlak renkli, bulutlu havalarda ise fosforlu, beyaz ve açık sarı renkli jigleri tercih etmelisiniz. Özellikle 60 metreden daha derine atılacak jiglerin kesinlikle fosforlu olması gerekir.


Akıntılı sularda teknenin sürükleneceğini dikkate alarak ahtapot şeklindeki jigleri tercih etmemelisiniz. Bu jiglerin üzerinde çok sayıda püskül olduğu için, sürtünme nedeniyle inişleri de çok yavaş olacaktır. Yani 40 metrelik bir derinliğe 60 metre iple inmesine sebep olacaktır.


Yakalanacak balık, derinlik ve akıntıya göre oltaya takmanız gereken jigin ağırlığı da önemlidir. Örneğin 50-60 metre derinlikte güçlü bir akıntı varsa 175 gram, akıntı yok ve deniz durgunsa 75-100 gram arasında jig kullanılmalıdır. Daha sığ bölgelerde hem jig, hem de kullandığınız kamış hafif olmalıdır.

bottom of page