top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Kefal Balığı Özellikleri Nelerdir?

Kefal balığı Mugilidae familyasından sürüler halinde yaşayan bir tuzlu su balığıdır. Kefal balığı ülkemizde neredeyse her denizde yaşar. Kıyıdan kolay ulaşılabilen sığ sularda yaşadığı için amatör balık avcıları tarafından en çok avlanan balıklardan biridir.

Kefal Balığı
Kefal Balığı

Kefal balığı, beslenmek ve yumurtlamak için akarsuların denize dökülen sığ sularına girer ve buralardaki çamurlu alanlarda yaşar. Üreme dönemi Mayıs – Eylül ayları arasındadır.

Kefal ortalama 40-50 cm boyutlarına ulaşabilir ancak has kefal cinsinin 1 metre büyüklüğe ulaştığı görülür. Kefal balığı ortalama 15 yıl yaşar.


Vücudu yanlardan az basık uzun bir vücuda sahiptir. Büyük bir ağzı olan kefalin dişleri son derece ufaktır. Bazı kefal türlerinde hiç diş yoktur. Kefalde yan çizgi yoktur ancak birbirinden uzak iki dorsal yüzgece sahiptir. Birinci dorsal yüzgeci oldukça kısa, ikinci ise uzundur. Hızlı, çevik ve kurnaz bir balıktır. Genelde ipliksi algler ve omurgasız deniz canlılarıyla beslenmektir.


Kefal Balığı Yenir mi? Sağlıklı Mı?

Kefal balığı kirli sularda bile rahatlıkla yaşamını sürdürebilen dayanıklı bir balıktır. Ancak bu bölgelerde yaşayan kefal balığının kötü bir kokusu vardır ve karın zarları oldukça siyahtır. Kefal balığının tüketilebilmesi için hangi suda yaşadığı çok önemlidir. Kirli sularda yaşayan kefal balığı yenmez, sağlık açısından zararlı olabilir. Denizde yakalanan veya henüz çamurlu alana girmemiş, temiz sularda yaşayan kefal balığı rahatlıkla yenir. Ağır bir kokusu yoktur ve oldukça lezzetli bir balıktır. Çamurlu alanda yaşayan kefal ile kanalizasyon yakınlarında yaşayanları da birbirinden ayırmak gerekir. Akarsuların taşıdığı doğal maddelerin biriktiği çamurlu sular doğal ortamlar olup kefal açısından zengin besinler içerir. Bu bölgelerdeki kefallerin sağlık açısından hiç bir zararı yoktur.


Kefal Balığı Avı

Yılın her mevsimi kefal avı yapmak mümkündür ancak sonbahar aylarında avlanan kefal çok lezzetli olur. Kefal balığı genellikle tava, buğulama ve pilaki şeklinde pişirilerek yenir.


Türkiye Sularında Yaşayan Kefal Türleri

  • Has Kefal veya Topan kefal (Mugil cephalus)

  • Dudaklı Kefal (Mugil labeo)

  • Rus Kefali (Mugil soiuy )

  • Altınbaş Kefal (Liza aurata)

  • Bıldırcın Kefali (Liza carinata)

  • Pulatarina veya İnce Dudaklı Kefal (Liza ramada)

  • Mavi Kefal veya Hazar Kefali (Chelon labrosus)

  • Tatlı Su Kefali (Liza abu)

  • Sıçrayan Kefal veya Mavraki (Liza saliens)

  • İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi)


Kefal Avı Nasıl Yapılır? Kefal Avlama Yöntemi

Sürüler halinde hareket eden kefal balığının özellikle büyük boyları son derece kurnazdır ve olta ile avı zordur. En çok kullanılan kefal avı yöntemleri dip oltası, şamandıralı olta ve çarpma yöntemleridir. Ayrıca çok iğneli kıbrıs oltası da kullanılabilir. Kefal güçlü bir balık olduğu için kefal avında sağlam iğne ve misina kullanılması tavsiye edilir.


Dip oltası ve şamandıralı oltada küçük, çelik ve çapraz iğne kullanılmalıdır. Ayrıca 0,18 ve 0,20 mm ince misina ve küçük şamandıra kullanmanızı tavsiye ederiz.


Çarpma olta yöntemi çoğunlukla büyük kefal avı için kullanılan bir yöntemdir. Aralarında 30 cm kadar boşluk bulunan sıralı üçlü iğne takımı ve sağlam bir misina kullanmanız çok önemlidir.


Kefal balığı yemin bol olduğu bölgelerde yaşamayı tercih etmektedir. Kefal avında yem olarak ekmek ve kurt kullanılabilir. Kefalin dikkatini çekebilmek için kıyıdan suya biraz ekmek parçası atınız. Eğer o bölgede kefal bulunuyorsa kısa sürede ekmeği yemeye başlayacaklardır.

bottom of page