Kofana balığı, son zamanlarda ülkemizde nadiren rastlanan bir balıktır. Kofana aslında lüferin büyüğüne verilen isimdir. Ayrı bir balık türü değildir.
Çok küçük boyutlarda lüfer balığının henüz büyümeden ve yumurta bırakmadan avlanması sonucu denizlerimizdeki lüfer sayısı çok azalmıştır. Aşırı avlanma nedeniyle yeterli besin bulamayan lüfer, kofana boyutlarına ulaşamadan avlanmaktadır.
Kofana Balığının Özellikleri Nelerdir?
Kofana, iri bir kafaya ve orta derecede sivri bir buruna sahiptir. Sırt rengi deniz yeşili, gövde rengi gümüş-beyaz tonlardadır. Düz bir yanal çizgisi ayrıca çatallı bir kuyruğu vardır. Öne doğru çıkıntılı güçlü bir alt çenesi olan kofana güçlü çenesini ve keskin dişlerini kullanmaktan hiç çekinmez. Aç olmasa bile çevresinde karşılaştığı küçük veya büyük tüm balıklara saldıran yırtıcı bir balıktır. Kofana balığının boyu 1 metreye, ağırlığı ise 12 kiloya kadar çıkabilir. Ancak aşırı avlanma nedeniyle bu büyüklükte kofana avı yapmak günümüzde imkansızdır. Son yıllarda İstanbul Boğazı çevresinde en fazla 50-60 santim boylarında kofana avı yapılmıştır.
14 yıla kadar yaşayabilen kofananın başlıca besinleri hamsi, istavrit, sardalya, uskumru, kolyoz gibi sürü halinde gezen balıklardır.
Kofana yaz mevsiminde yumurta bırakmak için Ege’den Karadeniz’e geçer. Kış aylarında ise aynı rotadan geri döner. Ilık geçen kış mevsimlerinde kofanaların bir kısmı Marmara’da kalır. Göç sürecinde Marmara Denizi'nde kalan kofana balıkları avlanır.
Kofana Balığının Faydaları Nelerdir?
Kofana balığının, soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğu için daha lezzetlidir.
Kofana balığı, oldukça güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır. Ayrıca selenyum, magnezyum, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum minarelleri kofana balığında bulunur. Vücuda enerji verir, kalp sağlığı, göz ve kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini ve cildin korur.
Kofana Nerede Yaşar?
Kofana balığı oksijeni bol olan kaliteli sularda sürüler halinde yaşar. Tropik sulardan ılıman sulara kadar dünyanın çeşitli denizlerinde bulunur. Özellikle Atlantik Okyanusu en yaygın olduğu alandır.
Kofana Balığı Nasıl Avlanır? Kofana avı nasıl yapılır?
Kofana, her mevsim tutulabilen bir balıktır ancak yumurtlama ve göç mevsimi sonrasında sonbahar aylarında daha lezzetli olur. Kofana avı genelde oltayla farklı teknikler kullanılarak yapılır. Ancak en bilinen kofana avlama yöntemi spinning yani at-çek tekniğidir. Spinning tekniği haricinde yemli zoka yöntemiyle de kofana avı yapılabilir.
Kofana avında balığı kandırmak için dişleriyle kesemeyeceği sert yemler kullanılmalıdır. Balığın büyüklüğüne göre 10 santime yakın metal kaşıklar kullanılabilir.
Kofana aşırı savaşçıdır, bu özelliği avı biraz eğlenceli hale getirebilir. Tekneyle kofana avında olta en az 2 metre olmalıdır. Yakalanmak istenen kofana boyutuna uygun balıkçılık ekipmanları seçilmelidir.
Kofananın dişleri keskin olduğu için tel misina kullanılması neredeyse şarttır.
Açık denizlerdeki kofanalar için en iyi av dönemi Temmuz ile Eylül aylarıdır. Kullanılacak yöntemlerin deniz şartlarına uygun olması gerekir.
Bu balığın ısırma gücü çok kuvvetli olduğu için ağzından iğneyi çıkarırken önlem alınmalı ve dikkatli olunmalıdır. Isırdığında ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Kofana parmakları kapması ile meşhur bir balıktır.
Kofana balığı yem konusunda seçici değildir ancak bazı yemlere daha hızlı tepki verir.
Kofana avında yapay yem yerine canlı yem kullanmak en iyi tercihtir. Tüm canlı yem balıkları kullanılabilir ancak yılan balığı gibi yağlı balıklar daha etkili olur.
Kofana avında kullanılan yönteme uygun ölü yemler veya küçük yemler de tercih edilebilir.
Oltayla, zıpkınla ve gırgır ağları ile avlanan kofananın büyüğüne Sırtıkara denir.
Kofana Balığı Nasıl Pişirilir?
Kofana balığı küçüğü lüfer gibi yağlı bir balık olduğu için oldukça lezzetlidir. Kofanayı farklı tarifler kullanarak fırında, tavada veya ızgarada pişirebilirsiniz.