top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Kurşun Arkası Yöntemiyle Balık Avlama

Kurşun arkası tekniği ülkemizde özellikle İstanbul Boğazı'na has dünyanın başka hiçbir yerinde yapılmayan, yapmaya çalışan yabancıların şaşırdığı bir balıkçılık disiplinidir.

Kurşun arkası tekniği artık Spin (at-çek), Surf Casting, ve LRF gibi bir disiplin haline gelmiş çok keyifli bir balıkçılık türü. Önce biraz yorulursunuz ama sonrasında her sabah boğaza gidebilmek için bahaneler yaratmaya başlarsınız.

Kurşun arkası yöntemi
Kurşun arkası yöntemi

Peki kurşun arkası balıkçılığı nasıl yapılıyor? Kurşun arkası tekniğine nasıl bir kamış gerekli? Hangi makine kullanılır? İp mi yoksa misina mı kullanılır? Hangi kalınlıkta misina veya ip kullanmalıyız? gibi birçok konuya değineceğiz.


Kurşun Arkası Yöntemi Nasıl Yapılır?

Kurşun arkası tekniğini uygulamak için boğazda olmanız şart değil. Prensip olarak 420 santim kamış ve 200-230 gram ağırlıkları kullanarak mümkün olduğunca uzağa atış yapıp dibi tarayarak spin avı yapıyoruz.

En önemli amacımız oltayı mümkün olduğunca uzağa atmak. Spin yönteminde ortalama 40-50 metre mesafelere ulaşırken kurşun arkası yönetimiyle 150 - 200 metre uzağa atış yapmanız mümkün hale gelir. Bu mesafelerde boğazda lüfer, palamut, torik gibi balıkları yakalama ihtimalimiz yüksektir. Her defasında Spin dememizin sebebi kurşunun arkasında atılan bedene bağlı bir maket balık kullanılmasıdır.


Kurşun Arkası Yönteminde Hangi Malzemeler Kullanılır?

  • En az 420 cm boyunda ve 250 gr atarlı parçalı surf kamış.

  • Tur sayısı ve geri toplama miktarı uygun güçlü bir mile sahip güzel bir surf makine.

  • En az 300 metre uzunluğunda paranızın yettiği en iyi ve en güçlü ipi almalısınız. Düşünsenize shock lider kullanmadan 230 gr ağırlık atacaksınız ve ip buna dayanacak.

  • 7cm-8cm-9cm-10cm ölçülerinde ve değişik renklerde sahte maket balıklar (rapala).


Kurşun Arkası Yöntemi İçin Kamış Seçimi

En az 420 - 450 cm boyunda güçlü bir parçalı surf casting kamışı gerekir. Teleskopik kamışlar da var ancak parçalı kamışlar daha iyi bir tercih olacaktır. Çünkü en az parçaya sahip teleskopik kamış bile iç içe giren 4 parçadan oluşmaktadır. Teleskopik kamışlarda gezer kılavuzlar olduğu için stabilite zor sağlanır ayrıca atış enerjisi 4’e bölünür. Parçalı kamışlarda ise 3 parçalı surf casting kamışları yeterlidir. Bu kamışlarda kılavuzlar ve tüm donanım gayet stabildir. Ayrıca atış sonrası kamışın geri toplaması da oldukça başarılıdır.

Boğazda kurşun arkası yapacaksanız dikkat edeceğimiz özelliklerden diğeri en az 250 gram atar değeri olması. Hibrit uç seçmeniz de güçlü atışlar yapabileceğiniz sert bir kamış kullanarak başarılı tasmalama yapabileceğiniz hassas bir uç sağlar. Teleskopik kamışlarda hibrit uç bulunmamaktadır. Bu yüzden hibrit uçlu parçalı bir kamış seçerseniz hem sert ve uzak atış yapabilen hem de yemli avlarda en ufak vuruşları bile hissedeceğiniz bir kamışınız olur. aynı Aynı kamışla hem yemli hem çapari yapmak isterseniz hibrit uc tercih etmelisiniz.

Eğer sadece kurşun arkası tekniğini uygulayacaksanız sert yapılı tubular uçlu bir kamış tercih etmelisiniz.


Tubular uç kullanarak da yemli av yapabilirsiniz ancak konforlu olmaz. Kamış seçiminde daha birçok özellik ve parametreler var ancak her özelliğe sahip bir kamışa ödeyeceğiniz para da o ölçüde olur.


Kurşun Arkası Yöntemi İçin Makine Seçimi

Kurşun arkası yöntemi için makinenin özellikleri ise çok ağır atışlara dayanabilecek atarı, hızlı sarımları kaldırabilecek, yavaş tur sayısıyla balığı kıskandırabilecek, yeri geldiğinde de 15-20 kiloyu kaldırabilecek çeker değeri olmalıdır. En önemlisi ise tüm bunların yanında uzak atış yapabilmek için iyi bir surf tipi kafaya sahip olmalıdır. Piyasada tüm bu özellikleri karşılayabilecek makineler elbette var. Ancak maddi yönden sizi zorlamayacak şekilde alabileceğiniz en iyi makineyi almanızı tavsiye ederiz.


Kurşun Arkası Yöntemi İçin İp Seçimi

Kurşun arkası yönteminde kesinlikle ip kullanmalısınız. Çünkü atacağımız ağırlık 200 gram ve üzeri olacak. Bu ağırlığı atabilecek bir misinanın en az 0,50 kalınlıkta olması gerekir. Bu da balıkları ürkütür ve oltaya gelmelerine engel olur. Aynı ağırlıkları çok daha ince örgü iplerle atabilmeniz mümkündür. Ayrıca ipin en az 250 - 300 metre uzunluğunda olması gerekir.


Balıkçılık Aksesuarları Seçimi

Keyif almak için yapılan bir hobi olan balıkçılığı yaparken konforunuz da önemlidir. Bu nedenle keyfinizi zirveye çıkaracak ve size konfor sağlayacak hiçbir ekipman ve malzemeden ve kaçınmamalısınız. Kova, makas, pense, su çekmek için ip, bez, beden yapmak için görünmez misina, beden önü için snap, maket balıklar, yağmurluk, tripod, sandalye vb. konforunuzu arttıracak her malzemeyi almanız size daha keyifli bir av sağlayacaktır.


Kurşun Arkası Yöntemi İçin Kaşık ve Maket Balık Seçimi

Kurşun arkası disiplininde 6 ile 10 cm arasındaki boylardaki maketleri seçmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca minnow ve slim diye tabir edilen şekillerde olanları seçmelisiniz. Hangi sahteyi seçeceğimizi etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Balığın nasıl yediği, havanın ve suyun durumu, güneşin yönü, rüzgarın şiddeti vb. Bu nedenle sürekli düşünmektense yanınıza farklı renk ve özelliklerde sahteler alıp denemeniz daha iyi olacaktır. Zamanla hangi sahtenin daha iyi çalıştığını tecrübe ederek kendiniz belirleyebilirsiniz. Genelde limon, ters limon, pembe, glow kafa, mor kafa, yeşil, palyaço ve sardalya gibi renklerin kurşun arkası tekniğinde daha çok çalıştığını belirterek yazımızı sonlandırıyoruz.

bottom of page