top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Levrek Balığı Özellikleri. Nerede Yaşar? Nasıl Avlanır?

Levrek balığı eti en lezzetli balık türlerinden biridir. Levrek fırında, ızgara, tava ve daha birçok farklı tarif ile pişirilebilir. Ülkemizde her mevsim balık tezgahlarında bulunabilen ortalama fiyatı ve kolay bulunabilirliği sayesinde çok tercih edilen bir balıktır. Levrek balığı, özellikle Avrupa ülkelerinde en çok tüketilen balıklardandır. Hem doğal yollardan balık avıyla hem de balık çiftliklerinde üretim yoluyla büyük miktarda levrek üretimi sağlanır. Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerde ticari levrek üretimi yapılır.

Levrek balığı
Levrek balığı

Levrek Balığı Özellikleri

Levrek balığı (dicentrarchus labrax) iki sırt yüzgeci bulunan, geniş ağızlı bir balıktır. Solungaçlarında kendine has dikenler bulunur. Levrek balığı sırt kısmı siyah-koyu gri, yanları gümüş, alt karın kısmı ise sarımsı beyaz renktedir. Levrek balığı boyu ortalama 25-35 cm arasıdır, ancak 1 metreye kadar büyüyebilir. Üreme dönemi Akdeniz’de, Ocak-Mart ayları arasındadır.


Levrek Balığı Nerede Yaşar?

Levrek balığı kıyı bölgeleri, haliçler, lagünler ve akarsuların denize döküldüğü yerlerde yaşar. Hatta geçici olarak akarsu içlerine dahi girebilirler. Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerinde, Dünyada Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyılarında bulunur.

Çeşitli tuzluluk oranlarına uyum sağlayabilen levrek göçebe bir balık türüdür. Ancak göç etmeyen sabit bölgelerde hayatını sürdüren levrekler de vardır.

Levrek göçü su sıcaklığına bağlı olarak ağustos sonlarında suların soğumasıyla başlar. Karadeniz’den büyük gruplar halinde sıcak denizlere göçen levrek balığı Mayıs – Haziran aylarında Karadeniz’e geri döner.


Levrek Avı Nasıl Yapılır?

Avcı bir balık olan Levrek, Lüfer balığı ile birlikte avlanması en zor balık türlerinden biridir. Kurnaz ve hızlı hareket eden levrek balığı kolay kolay oltaya gelmez. Kayalık ve dalgalı bölgelerde kefal, ispari, izmarit gibi balıkların yavruları ile beslenen levrek bu bölgelere sabah erken saatlerde veya akşam gün batarken gelir.

Levrek avı için en etkili yöntem sahte yem ile avlanmaktır. Doğru bir rapala seçerek levrek avı başarılı olabilir. Suyun altında parlayan cam rapala modelleri levrek avı şansınızı arttıracaktır. Bu modeller 11-12 cm civarında olup, kurşun bağlamadan kullanılabilir.

Sahte yem dışında savurma takımlarla, kıyıdan at-çek yöntemiyle, yemli olta, dip sürütmesi, levrek şemsiyesi, levrek çaparisi ve zoka ile levrek avı yapılır.

bottom of page