top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Lrf Kamış Özellikleri ve Seçimi

Balık tutarken en önemli konulardan biri kaliteli ve doğru ekipmanları kullanmaktır. Başarılı bir balık avı için kullanılacak malzemeler iyi araştırılmalıdır. LRF tekniği (Hafif Kaya Balıkçılığı) Japonya'da popüler olup tüm dünyayı yayılmış popüler balık avı tekniklerinden biridir. Ülkemizde de son yıllarda hızlıca yaygınlaşan bu teknik ile tüm avcı balıkları yakalamak mümkün. Lrf tekniğinde maket balık, silikon yem ve light jig gibi malzemeler kullanılabilir. LRF disiplini ile avlanmaya karar veren bir balıkçının ilk olarak takımını oluşturması gerekir. İyi bir LRF takımı keyifli geçen bir av ve meradan eli boş dönmemektir. Genel görünümüne bakıldığında geleneksel olta kamışlarından daha ince ve kısa olan LRF kamışları, bu vermektedir. Meraya ve balıkçıya uygun seçilen bir kamış avı daha keyifli hale getirir.

Lrf Avı
Lrf Avı

Lrf Olta Kamışı Nasıl Seçilmelidir?

Lrf kamışı seçiminde kamış tipine dikkat edilmelidir. Lrf kamışlar teleskopik veya parçalı olabilir. Ayrıca en hafif yemleri dahi uzak mesafelere atabilecek ve avcıyı yormayacak kadar hafif, yakalanan balığı çekebilecek kadar sağlam ve yeme istenen aksiyonu verebilecek kadar esnek olması gerekir. Tüm bu özellikleri bir kamışta toplamak zor görünse de günümüz teknolojisi buna imkan vermektedir.


Birçok firma farklı kalitede, özelliklerde ve ölçülerde lrf kamışları piyasaya sürmektedir. Geniş bir fiyat aralığında bulunan bu kamışların balıkçılar tarafından seçimi oldukça zordur. Her biri bir diğerine benziyor gibi görünmekte ancak kullanımda oldukça farklı sonuçlar vermektedir. Bu da uygun kamışı seçme noktasında, kafamızda soru işaretleri oluşturur.

Firmaların başta karbon olmak üzere bizlere sunduğu onlarca çeşidi değerlendirmek ve en uygun oltayı seçmek basit bir iş değildir. İstediğiniz kamışı seçmek sizin kararınıza kalmış olsa da iyi araştırmadan yapılacak tercihler çoğu zaman boşa para harcamanıza sebep olacaktır.


LRF tekniğinde oluşturulacak olta takımı, diğer disiplinlere göre daha detaylı incelenmelidir. Çünkü LRF tekniğinde uyum hesapları gramla yapılır. Kamışın boyu, ağırlığı, atar değeri; misinanın kalınlığı, çeker değer; makinenin boyutu ve ağırlığı; kullanılan yemin ağırlığı gibi birçok etken vardır.


Bu hafif ve dayanıklı kamışlarla hiç hesapta olmayan büyüklükte balıkları da yakalamak mümkündür. Kullanılan malzemeler küçük balıklara yönelik olsa da oltanıza takılabilecek büyük bir balığı çekecek sağlamlıkta olmalıdır. Bu yüzden malzeme seçiminde öncelikle kaliteye önem verilmelidir.


Öncelikle bir kamış da hangi özelliklere bakılır sorusuna bakalım. Bu özellikler uzunluk, sertlik, atış aralığı, ağırlık ve fiyat şeklinde sıralanabilir. LRF hafif malzemelerin kullanıldığı bir teknik olduğu için önce ağırlık konusuna değinelim. LRF kamış seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken üç husus vardır. Bunlar sırasıyla doğru kamış uzunluğu, doğru kamış atarı ve doğru kamış aksiyonu seçilmesidir.


LRF Kamışın Ağırlığı Ne Kadar Olmalıdır?

Hafif kaya balıkçılığı dendiğinde öncelikle hafif kelimesine dikkat etmemiz gerekir. Üretici firmalar ağırlık konusunda farklı çözümler sunmaktadır. Piyasadaki LRF kamışlarının ortalama 90-120 gr aralığında olduklarını görürsünüz.

Hafif olmalarının en büyük artısı yüksek hassasiyet sağlamalarıdır. Spin olta türlerinde bile balığın vuruşunu tam olarak anlayamazken LRF oltaları balığın en ufak dokunuşunu dahi hissettirmektedir. Hassas uçlu olmasının yanı sıra kolay tasmalama imkanı vermesi kamışın bir diğer artısıdır.


LRF Kamışın Atış Aralığı Nasıl Olmalıdır? Atar Değeri Nasıl Belirlenir?

Kurşun kullanılması nedeniyle geleneksel olta atar değeri çok yüksek olur, LRF kamışlarının atar değeri ise 1 - 12 gr arasında değişmektedir. LRF avı için seçeceğimiz kamışın genellikle minimum 0 - 2 gr, maksimum 10 - 11 gr atar değeri aralığında olması en uygunudur. Bu ölçüler, hedef balığa ve kullanacağınız yemin ağırlığına uygun kamış seçerken rehber olacaktır. Eğer avdan iyi bir sonuç almak istiyorsanız, yem ağırlıklarında uç noktalardan uzak durmalısınız.


Kamışta atar değerinin yükselmesi kamışın esnekliğini azaltarak vuruşları hissetmeyi etkiler ancak av yapmanızda önemli bir engel oluşturmaz. Atış aralığının azalması silikon yemler gibi seçeneklere, artması ise gramajı daha yüksek sahteleri kullanmaya imkan verir.

Atış için geçmemiz gereken kayalık bir bölge olması durumunda bölgenin genişliği de kamış aksiyonunu belirlerken önemli bir husustur.


LRF Kamışın Boyu Nasıl Olmalıdır? Nasıl Belirlenir?

LRF olta kamışları normal olta kamışlarından daha kısa boyludur. Standart olta kamışları 300 cm civarında olurken, en çok tercih edilen lrf kamış boyu 160 ile 210 cm arasındadır. Kamış boyunu öncelikle meranın yapısal özellikleri belirler. Balığa erişimin kolay olduğu yerlerde uzun kamış kullanma ihtiyacı doğmayacaktır. Kamış boyunun uzaması hareketlerinizi kısıtlar. Bazen ideal kamışı bulmak tecrübe gerektirir. Özetle mera kayalık ve kontrol zor ise kısa, alan geniş ve avlanmaya bir engel yoksa daha uzun kamışlar tercih edilebilir.


LRF Kamışının Aksiyonu Nasıl Belirlenir?

LRF kamış aksiyonu belirlenirken dikkat edilmesi gereken ilk konu yem tipidir. Farklı yemlerle avlanırken farklı aksiyonları kullanmak gerekir. Solid (dolgu) uç ve Tubular (tüp veya boru) uç olmak üzere farklı aksiyonlara sahip iki kamış ucu tipi vardır. Bunlar farklı aksiyonlara sahip oldukları için uygun kamış ucu seçmek gerekir. Ayrıca avlayacağımız balıkların yemi yeme alışkanlıkları da kamış aksiyonunu belirler. Eğer balık yemi yutmayıp ısırmayı tercih ediyorsa tubular uçlu kamış tercih edilmelidir. Perch (tatlı su levreği) ve levrek gibi yemi yutan balıklarda solid uçlu kamışlar tasmalama yaparken avantaj sağlar.

Metal jig ve maket balık (rapala) ile avlanacaksak sert aksiyonlu, silikon yemlerle avlanacaksak daha yumuşak aksiyonlu kamışlar seçmeliyiz.

Kamışın ucundan esnemesi gerekir. Gövdeye doğru esneyen kamışlar yemin hareketlerini hissetmemizi engeller ve sağır kamış olarak adlandırılırlar.

bottom of page