top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Lrf Makinesi Nasıl Seçilir?

LRF'ye yeni başlayacak birinin ya da yeni bir makineye geçmek isteyenlerin en çok merak ettiği konu.... LRF makinesi nasıl seçilir? Neye göre Lrf makinesi almalıyım? LRF konusunda tecrübeli olanlar bu sorulara kendi deneyimlerine göre cevap verecektir. Aklınızdaki sorulara cevap bulmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

LRF Makinesi
LRF Makinesi

LRF İngilizce Light Rock Fishing kelimelerinin kısaltmasıdır. Hafif Kaya Balıkçılığı anlamına gelir. Buradaki hafiflik kullanılan malzemenin hafif olmasından geliyor. Hafif yemler, hafif jigheadler, hafif ipler, hafif kamışlar ve elbette hafif makineler. LRF makine seçiminde dikkate almamız gereken en önemli konu hafiflik olmalı.


LRF makinesinin hafif olması tek başına bir anlam ifade etmez. Dikkat edeceğimiz ikinci özellik olta makinesinin deviri. Peki devir dediğimiz nedir? Devir en basit şekliyle makinenin kolunu 1 tur çevirdiğimizde çevresine kaç tur ip sardığıdır. Her makinenin kutusunda 4.5:1 ya da 5.6:1 gibi sayılar yer alır... Buna devir oranı denir. Makinenin kolu 1 tur döndüğünde ipi saran mekanizmanın 4 buçuk kez dönmesi 4.5:1 devir şeklinde yazılır. İpi saran mekanizma rotor yani kalama kafası diye adlandırılır. Kafanın çevresinde döner ve ipi geri toplar. Günümüzde birçok makine kutusunda ya da teknik bilgiler kısmında devir oranı da geri toplama miktarı da yazıyor.


LRF yönteminde klasik tekniklerle avlanacaksanız en az geri toplama miktarı olan makineyi tercih etmelisiniz. Twich ve jerk dediğimiz hareketlerle yeme aksiyon vererek avlanırız. Makine bir turda ne kadar az geri toplarsa yemlerin ve jiglerin su içindeki aksiyonları da o kadar yavaş ve uzun olacaktır.

Kullanılan yem de lrf makine seçiminde önemli bir etkendir. Baby jig ile avlanan biri hızlı makine tercih etmeli, silikonlar ve kurtçuklar kullanan biri yavaş makine tercih etmelidir. Dalgalı sularda LRF yapanlar ise hızlı bir makine seçmeli ki ilk atıştan sonra aksiyona geçebilmek için oltayı hızlıca toparlayabilmeli. Dibe inmeden müdahale etmek ve yem dibe takılmadan geri toparlayıp aksiyona geçmek oldukça önemli. Deneyimli balıkçıların bu tür sebeplerden dolayı her zaman birkaç farklı makinesi ve kamışı yanında bulunur.


LRF tekniği hafif malzemelerle yapılmasına ve kullanılan ekipman küçük olmasına rağmen yakalanan balıklar farklı büyüklüklerde olabilir. LRF tekniği ile büyük bir levrek bile yakalayabilirsiniz. Bu nedenle her zaman alabileceğiniz en iyi ekipmanı alın ki kaçan balık büyük olmasın.


LRF makine seçerken 10'luk, 15'lik veya en fazla 20'lik boyu olan küçük makinelerden seçmelisiniz. 25'lik ya da 30'luk makine alarak spin avcılığında da kullanmak iterseniz en hafif modelleri seçmeye çalışın.


Gördüğünüz gibi lrf tekniğine uygun makine seçimi hiç de zor değil. Ancak yeni bir set hazırlayacaksanız önce kamışa karar verin. Kamışa uygun bir makine almak her zaman daha doğru bir tercih olacaktır. Bu bilgilerin yanında satıcıdan da bilgiler alabilirsiniz. Avınız şimdiden bereketli olsun ;)

bottom of page