top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

LRF Avı Nedir? Nerede ve Nasıl Yapılır?

LRF Avı Nedir?

Hafif kaya balıkçılığı (Light Rock Fishing) anlamına gelen hafif olta takımları ve sahte yemler ile balık avlama tekniği olarak bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi genelde kayalık yerlerde, iskele, mendirek, dalga kıran gibi alanlarda yapılan bir avcılık türüdür. LRF avı hem denizde hem de tatlı sularda yani göllerde yapılabilir. En güzel yanı hedef balık ne olursa olsun uygun yem kullanarak balığı yakalayabilirsiniz. Hatta doğru ekipman ve teknik ile av bölgesi de LRF yöntemine müsaitse sudaki her balığı tutabilirsiniz.


LRF yönteminin temeli Japonya’da atılmış ve günümüzde birçok ülkede kullanılmaktadır. Kısa sürede popüler hale olan bu yöntemde amaç keyif almaktır. Makine, kamış ve yem gibi malzemeler yönünden LRF diğer balık avı tekniklerinden ayrılıyor.


LRF Avı için Kullanılan Yemler

Piyasada her türlü yemin sahtesi bulunmaktadır. Zoka, kaşık, silikon kurtlar, lrf jigleri ve balığa benzeyen sahte yemler birçok renk ve model seçeneğine sahip. İşin içine girdikçe en çok kullanılan ve çantanızda mutlaka bulunması gereken yemleri tanıyacak ve onları alacaksınız. Avlanacak balık türü ve meraya göre farklı yemler de kullanacaksınız.


LRF Avı ve Misina Seçimi

LRF yönteminde misina seçimi de tercihinize göre değişmektedir. Çünkü hedeflemiş olduğunuz balığa, ortamın şartlarına ve alışkanlıklarınıza göre monoflament, florokarbon veya örgü misina kullanabilirsiniz. İnce misina kullanmak atış mesafesini arttırdığı için daha heyecanlı olabilir.


İp mi? Misina mı?

Misina kullanan birçok kişi var. Misina da kullanabilirsiniz ancak işi sağlama almak için en iyi ipe para vermekten kaçınmayın. LRF gerçekten ilginç bir balıkçılıktır, küçücük yeme büyük balıklar atlayabilir. Böyle durumlarda pişman olmamak için ip kullanmanız tavsiye edilir. Çünkü kullandığımız yemler ve ağırlıklar çok hafif olduğundan uzak mesafeye atış ve sağlamlık açısından ip daha avantajlı. Bu incelik ve sağlamlığa misinayla ulaşma şansımız yok.


LRF Yöntemiyle Tutulabilen Balıklar

Ülkemizde henüz fazla yaygınlaşmayan LRF yöntemiyle istavrit, lüfer, levrek, kaya balığı, iskorpit, ispari, kikla, hani balıkları, lapin gibi birçok balık yakalanabilir. Balık tutmayı keyifli hale getiren LRF yöntemi karagöz, çipura, minakop, mırmır ve eşkina gibi balıkların avlanmasında da oldukça etkilidir. Doğru yerde ve doğru zamanda bu yöntemle birçok balık kolaylıkla ve keyifle avlanabilir.


LRF kamış çeşitleri parçalı veya teleskopik olabiliyor. LRF yönteminde hafif ve küçük yemler kullandığımız için düşük atarlı LRF kamış tercih etmelisiniz.


LRF kamışları da kendi arasında birkaç türe ayrılıyor. İstavrit, ispari, izmarit gibi küçük balıkları avlarken atarı küçük en ince ve en hafif LRF kamışı olan aji kamışı tercih etmelisiniz. Hedefinizdeki balık daha büyükse Mebaru kamışı kullanmalısınız. Levrek, iskorpit, karagöz, eşkina gibi türleri hedefliyorsanız biraz daha sert kamış tercih etmelisiniz. Uzunluk olarak genelde kısa kamışlar tercih edilir ancak en önemli faktör atar değeridir.


LRF tekniğinde kullanılan olta makineleri de küçük ve hafif olmalıdır. Düşük sarımlı ve sığ kafalı olması da önemlidir. Sığ kafalı olması ince ipler kullanırken makineden kolay çıkışını sağlamak içindir.


Hedefteki balığa ve av şekline göre orta sarımlı makineler de kullanılabilir. Kamışla makinenin uyumuna görerek karar vermek daha doğrudur.


lrf tekniği
LRF Avı

bottom of page