top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Mart Ayı Balıkları

Sağlıklı beslenmenin temel şartlarından biri de her gıdanın mevsiminde ve doğal olarak yenmesidir. Balığı mevsiminde tüketmek hem sağlık, hem lezzet, hem de balık türlerinin çeşitliliği ve neslinin devamı için çok önemlidir. Derya kuzusu balıklar, mart ayında da sağlık ve lezzetle yüzümüzü güldürmeye devam ediyor.


Mart ayı, denizlerimizde balığın az bulunduğu aylardan biridir. Ancak buna rağmen bulabileceğiniz lezzetli balıklar da vardır. İşte mart ayında sizlere tavsiye ettiğimiz balıklar...


Balık sezonunun kapanmasına, av yasaklarının başlamasına kısa bir süre kalan mart ayında gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, mersin, kaya balığı, kefal, levrek ve yayın balığı lezzetli balıklardır. Özellikle kalkan, levrek, mezgit, tekir ve kefal mart ayında hem bol bulunur hem de çok lezzetlidir. Bu ay da palamut, uskumru, çinekop ve hamsi balıkları azalır.


Mart Ayında Hangi Balıklar Yenir?

Kalkan Balığı

Karadeniz'in tanınmış balıklarından olan kalkan balığına Ege, Marmara ve Akdeniz'de az rastlanır. Gözleri vücudunun sol tarafında bulunur ve sağ tarafı ile deniz tabanında öylece yatar. Küçük balıklar, yengeçler ve diğer küçük deniz canlıları ile beslenir. Dip balığı olan kalkan, 20-25 metre derinlikte kumlu ve çamurlu deniz tabanında yaşar. Nisan ile Ağustos ayları arası üreme mevsimidir. Bu nedenle 1 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında bütün denizlerimizde kalkan avı yasaktır. Beyaz etiyle en lezzetli balıklar arasında yer alan kalkan tava, ızgara, şiş ve buğulama olarak pişirilebilir.


Kefal

Kefal, tüm denizlerimizde yaşayabilen bir balıktır. Yumurtlamak için dere ve nehirlerin denize kavuştuğu bölümlerine gelen kefal genellikle çamurlu alanlarda yaşar. Ortalama boyu 40-50 cm arasında olan kefalin ömrü ortalama 15 yıldır. Kefalin havyarı çok kıymetlidir. Sonbaharda çıkarıldıktan sonra balmumuyla kaplanarak kurumaya bırakılır ve ülkemizde büyük bir ticari önemi vardır. Denizde yakalanan ve henüz çamurlu alanda yaşamamış kefalin eti çok lezzetlidir. Tavası ve buğulaması yapılarak yenebilir.


Levrek

Levrek tüm denizlerimizde yaşayan bir balıktır. Levrek 15 - 20 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilmektedir ancak en lezzetli hali 2-3 kilogram civarındakilerdir. Eti lezzetli balıklardan biridir. Çiftliklerde yetiştirilen levrek, doğal ortamda yetişenler kadar lezzetli değildir. Tava, ızgara ve fırında pişirilerek yenebilir.


Mezgit

Mezgit ülkemizde en fazla Karadeniz’de bulunur. Ortalama 30 cm büyüklüğündedir. Sürüler halinde 30-40 metre derinlikte dolaşırlar. Ekonomik değeri yüksek olan mezgit lezzetli balıklardan biri olup tavada pişirilerek yenebilir. Mezgit balığında bol miktarda B vitamini bulunduğu için yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir. Vücudun enerjisini ve gücünü arttırarak beyin ve vücut gelişimine katkı sağlar.

Dil Balığı

Dil balığı bütün denizlerimizde yaşayabilen bir dip balığıdır. Bu yönden kalkan balığına benzer. 30-40 metre arası derinliklerde tatlı ve tuzlu suyun karıştığı bölgelerde yaşar. Ortalama 30-50 cm boyu, 300-600 gr ağırlığı vardır. Izgarada, şişte ve tavada pişirilerek yenebilir.


Gümüş Balığı

Gümüş balığı kemikli bir balıktır. Sırtı yeşil sarı, yanları kül rengidir. Karın bölgesinde boydan boya parlak gümüş renkli bir çizgi bulunur. Ortalama 10-12 cm boyunda olup planktonlarla ve küçük balıklarla beslenir. Lezzetli bir balık olan gümüş, lüfer ve levrek avında yem olarak da kullanılabilir. Son derece zengin protein kaynağı olan gümüş balığı, karbonhidrat ve şeker oranının az olması sebebiyle sağlıklı bir yiyecektir. Tavada kızartma yapılarak pişirilmesi tavsiye edilen gümüş balığının eti haşlamaya uygun değildir.


Yayın Balığı

Yayın balığı, mersin balığından sonra gelen dünyanın en büyük tatlı su balığıdır. Boyu 3 metreye, yaşam süresi ise 100 yıla kadar ulaşabilir. Ülkemizde tüm büyük tatlı sularda bulunabilen yayın balığı en çok Sapanca Gölü ve Sakarya Nehri'nde bulunur. Yayın balığı tava, ızgara, şiş, buğulama ve haşlama gibi farklı şekillerde tüketilebilir.


Kayabalığı

Türkiye’de yaklaşık 30 farklı türü bulunan kaya balığı, beyaz etli ve benekli bir dip balığıdır. Ortalama boyu 15-20 cm kadar olabilir. Eti çok lezzetli olmayan kayabalığı, tavada, çorba veya buğulama şeklinde tüketilir.


Çupra (Çipura)

Çupra balığı yağ oranı dengeli olduğu için bütün pişirme yöntemleri için uygundur. Çupranın en ilginç özelliği dişi olarak dünyaya gelmesi, sonradan erkeklik özelliklerine kavuşmasıdır. Çupra balığının diğer balıklara göre daha az kılçığı vardır. Eti biraz sert olsa da çok lezzetlidir.


İzmarit

Ülkemizin yerli balıklarından olan izmariti küçüklerine kancur, büyüklerine kanal izmariti denir. İzmarit balığı midye, solucan ve balık yavruları ile beslenen bir dip balığıdır. Eti beyaz ve son derece lezzetlidir. Tavada kızartması güzel olur, ızgarada pişirilebilir.


Torik

Torik balığı, zengin besin değerleri ve lezzeti ile sık tüketilmesi gereken balık türleri arasında yer alır. İçeriğinde fosfor, vanadyum ve sülfür mineralleri mevcuttur. Saç, cilt ve göz sağlığı, kemik gelişimi açısından oldukça faydalıdır. Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve vücut gelişimini destekler.


Tekir

Tekir genelde barbunya balığı ile karıştırılır çünkü çok benzerler ve ikisi de aynı familyadandır. Kırmızı ve pembe renkli bir balık olan tekirin kedi gibi bıyıkları vardır. Barbunyadan daha küçük ve yassı bir şekle sahip, lezzetli bir balık türüdür. Kafa kısmının uzun ve yassı olması gibi belirgin özellikleriyle barbunya balığından ayrılır. Barbun balığının burnu tekir balığına göre daha diktir. Başlarının büyüklüğü ve göz konumlarında da farklılıklar vardır.

bottom of page