Misina daha çok balık avcılığında kullanılan saydam ve sentetik ipliktir.
Misinalar 0.10 mm kalınlığından 1.00 mm kalınlığa kadar farklı numaralarda bulunmaktadır.
Olta sözlükte iğne, beden ve yardımcı malzemelerden oluşan bir düzenek olarak tanımlanmaktadır. Misina bu tanıma göre olta takımının beden kısmını oluşturmaktadır.
Misinalar son yüzyılda büyük gelişme göstermiş ve özellikleri farklı birçok misina çeşitleri ortaya çıkmıştır. Temel olarak monofilament misina, ip misina, florokarbon misina, fly misina ve çelik tel olmak üzere 5 misina çeşidi mevcuttur. En çok tercih edilen misinalar ip misina, mono misina ve hayalet misinadır. Misina çeşitlerine gelin birlikte bakalım.
Monofilament Misina Çeşitleri
Farklı moleküler bileşimlere sahip naylon bazlı polimerlerin eritilip karıştırılması ile ortaya çıkan polimerin çekilmesi ile oluşur. Mono misina suyu çeken ve yavaş batan bir yapıdadır. Ayrıca saydam ve kısmen sağlamdırlar. Her yönüyle diğer misina türlerine göre daha kötü özelliklere sahiptirler. Ucuz ve esnek bir misina istiyorsanız monofilament misina tercih edebilirsiniz. Çünkü kopmadan önce boyunun %40′ı kadar uzayabilirler. Günümüzde termal ve silikon benzeri katkılı sağlamlık yönünden geliştirilmiş olanları üretilmiştir. Bunlar biraz daha pahalı ancak iki kata yakın yük kaldırabilecek derece sağlamdırlar. Hafıza yönünden standart monofilamentten daha kötüdürler.
Monofilamentin en zayıf tarafı düğümlere dayanıksız olmasıdır. Bu yüzden yükü çeken hattın en az zedeleneceği şekilde bağlantı yapmak gerekir.
Avantajları
1-Kullanım Yaygınlığı: Mono misina farklı renk ve çekerde karşımıza çıkan ve en çok kullanılan misina türüdür.
2-Fiyat: Örgü ip ve flourocarbon misinalara göre daha ucuzdurlar.
3-Esneklik: Mono misinalar şoku absorbe eden esnek misinalardır. Esneklik pek çok avcılıkta özellikle takılma durumunda bir avantajdır.
4-Aşınmaya Karşı Direnç: Monofilament aşınmaya karşı dayanıklı yapıdadır.
5-Sarım Kolaylığı: Yuvarlak yapıları sayesinde makaraya kolay sarılırlar.
6-Düğüm Tutma Özelliği: Genel olarak yumuşak ve esnek oldukları için kolay düğüm tutarlar.
7-Geniş Renk Seçeneği: Pek çok farklı renkleri bulunur. Ancak suda daha az göründüğü için en çok şeffaf ve mavi renkleri tercih edilir.
Dezavantajları
1-Düşük Çeker Değeri: Aynı kalınlıktaki ip misinalara göre daha düşük çeker değeri vardır. Yüksek çeker gerektiğinde misinayı kalınlaştırmak gerekir. Ancak bu durumda balık tarafından kolay görünür ve olta makinesine sarabileceğimiz misina uzunluğu azalır.
2-Güneş Işığına (UV Işınlarına) ve Suya Karşı Dayanıksızlık: Naylondan üretildiği için zamanla güneş ışığı yüzünden kolayca deforme olur. Ayrıca suyu çeken yapısı nedeniyle uzun süre suya maruz kaldığında kopmaya başlar.
Hangi yemler ve teknikler ile mono misina kullanılır?
1. Crankbait sahteler
2.Su üstü popping sahteler
3.Jigheadler (top kafa olan modeller)
Örgü İp Misinalar
Bütün ip misina çeşitleri polietilen denilen sentetik termoplastik ile üretilir. Örgü misinalar, çok ince birkaç filamentin örülmesi ile yapıldığından oldukça sağlamdır. İp misinalar naylon misinalara göre daha uzun ömürlüdür ancak oksijen teması ile içerisindeki polimer lifler zarar görebilir. Bu polimerler UV güneş ışınları etkisinde kaldığı zaman da zarar görmektedirler. İp misina sürtünmeye karşı dayanıklı olduğundan çekme kuvveti daha yüksektir. Örgü ve ip misinaların çekme kuvvetinin artması için üzerlerinde balmumu kullanılmaktadır. Bu nedenle görünürlük azalırken sağlamlık artar. Özellikle büyük ton balığı yada yayın balığı gibi kavgacı balıklar için en uygun misinalardır.
Avantajları
1-Yüksek Çeker Değeri: Örgü misinalar monofilament ve flourocarbon misinalardan daha yüksek çeker değerine sahiptir. Bu sayede mono misinaya göre daha ince misina kullanılır ve görünürlük azalır. Ayrıca olta makinesine daha çok misina sarılabilir.
2-Uzun Mesafe Atış İmkanı: Örgü misinalar uygun kamış ve makineler ile kullanıldığında uzak mesafelere ulaşabilirler. Özellikle surf casting gibi kıyıdan avcılıklarda büyük bir avantaj sağlarlar.
3-Düşük Hafıza: Düşük hafızaları sayesinde olta makinesi ve makaranın şeklini almazlar.
4-Dayanıklılık: UV Güneş ışığından ve tuzdan etkilenmezler.
5-Hassaslık: Esnemedikleri için özellikle tasmalama gerektiren avlarda oltanın ucundaki en ufak hareketliliği dahi hissetmenizi sağlar.
6-Büyük Balıklarla Kolay Mücadele: Yüksek çeker değeri ve düşük esneklik sayesinde büyük balıklarla kolay mücadele edilir.
Dezavantajları
1-Zor Düğüm Tutma: Kaygan yapıları nedeniyle zor düğüm tutarlar. Bu nedenle ip misinalar için özel düğüm tekniklerini öğrenmek gerekir.
2-Zor Kesilir: İhtiyaç anında kesmek için misina makası gerekir.
3- Su altında Görünürlük: Su altında görünürlüğü yüksek olduğu için flourocarbon veya mono lider kullanmak gerekir.
5-Düşük Esneme Özelliği Nedeni ile Hafif Kalama Ayarı: Esneme özelliği olmadığı için daha hafif kalama ayarı gerektirir.
Hangi yemler ile ip misina misina kullanılır?
İp misinaların büyük çoğunluğu yüzer. Bu özelliğe sahip ipler su üstü sahteler, kurbağa vb silikon yemler ile iyi sonuçlar verir. Ancak Sufix 832 gibi bazı ip misinalar özellikle batmaları için üretilmiştir. Bu tarz ip misinalar özellikle sırtı, jigging ve derin dalar sahteler ile kullanılır. Bitki örtüsünün sık olduğu alanlarda ise döner kaşık ve gagasız sahteler ile güvenle avlanabilirsiniz.
Fluorocarbon Misina
Fluorocarbon misinalar genellikle lider misina olarak kullanılırlar. Suda görünmezler ve aşınmaya karşı dayanıklıdırlar. Esnektirler ancak mono kadar kıvrılmazlar. Suyu tutmazlar ancak öz kütlesi yüksek olduğu için batar. Soğuk havalarda kırılganlaşmazlar ve güneş ışığından etkilenmezler. İp misina ile mükemmel bir tamamlayıcıdır. Florin, karbon ve hidrojenin kimyasal olarak bağlanması ve ekstrüzyon işlemine tabi tutulması ile oluşur. En önemli özellikleri ışığı kırması sayesinde suda görünmez olmasıdır. Hayalet misina diye de anılır. Bu özelliklerle turna levrek gibi ürkek ve yalnız gezen balıklar için ideal misinalardır. Ancak düğüm atmak zordur. Flourocarbon misina hassaslık ve görünmezliğin gerektiği alanlarda, derin dalan ve batan yemlerle iyi sonuç verir.
Şok emici ve iğnelerin takıldığı ana takımlar için ideal misina türüdür. Diğer misina türlerine göre sert ve kırılgandır. Ayrıca florokarbon misinaların çeker kuvveti de oldukça düşüktür.
Hangi yemler ile fluorocarbon misina misina kullanılır?
1. Jig yemler 2.Crankbait sahteler 3.Solucanlar 4.Döner kaşıklar
Çelik Tel
Çelik teller uskumru, lüfer, orkinos gibi dişli balık avında lider misina olarak kullanılır. Ayrıca derine inilmesi gereken sırtı avlarında da kullanılır.
Fly ve Öncü Misinalar
Fly ve öncü misinalar balık avında yemi daha ileriye atma ve çekmede kullanılan bir çeşittir. Özel olarak üretilen fly ve öncü misinaların üretiminde, aşınmayı azaltmak ve yüzerliği arttırmak için yağ veya silikon emdirilir.