Balık, mineral, vitamin ve yağ içeriği ile dünyada eşi benzeri olmayan bir besin maddesidir. Sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Ocak ayında havaların iyice soğumasıyla birlikte balık tezgahlarında hamsi ve tekirin bol olduğunu görürsünüz ancak büyük balık isterseniz uskumru, torik, lüfer veya palamutu tercih edebilirsiniz. Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut ve istavriti en yağlı zamanında bulabilirsiniz. Balık yağlandıkça lezzeti artar. Daha farklı lezzetler denemek isterseniz, kalkan balığını da deneyebilirsiniz. Ocak ayından sonra uskumru, lüfer ve palamutun lezzetlerinin düştüğünü belirtmekte fayda var.
Özellikle Karadeniz balıkları, ocak ayında en lezzetli ve bol dönemlerindedir. Bu ayda hangi balık yenir diye düşünüyorsanız aşağıdaki balık türlerini gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Ocak Ayında Hangi Balık Yenir?
Hamsi
Hamsi ülkemizde Marmara Denizi ve Karadeniz’de bol bulunan ve en sevilen balıklardandır. Ekim ayından itibaren hamsi avlamak mümkün olsa da en lezzetli olduğu aylar Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Hamsi bu aylarda etli ve yağlıdır.
Kızartma, buğulama, hamsili pilav, hamsi kuşu gibi birçok tarifi deneyebilirsiniz.
İstavrit
İstavrit balığı da hamsi gibi bol bulunan, ucuz ve lezzetli bir balıktır. A, B, C vitaminleri ile fosfor, demir, selenyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle her yaşta tüketilmesi önerilir. Ülkemizde her ay avlanabilen istavritin en lezzetli dönemi Kasım ve Şubat ayları arasıdır. Ocak ayında deniz suyunun iyice soğumasıyla ile yağlanır ve en lezzetli halini alır. Tavada ve ızgarada pişirilerek tüketilebilir.
Lüfer
Ocak ayında iyice yağlanan lüfer halk arasında boğazın efendisi olarak adlandırılır. Lezzetli eti ve balık kokusunun az olması nedeniyle sofralarda zevkle tüketilir. Diş ve kemik gelişiminde rol oynadığı gibi A vitamini ile göz sağlığını da destekler. Bütün pişirme yöntemlerine uygun bir balıktır.
Palamut
Denizlerdeki yerini lüfere bırakırken kalan son palamutların iyice yağlanıp lezzetlendiği dönemdir Ocak ayı. Bu aylarda özellikle kalın takoz şeklinde dilimlenmiş palamutların ızgarası çok lezizdir.
Çinekop
11-15 cm boyundaki lüfer balığı çinekop olarak adlandırılır. Ocak ayında balık tezgahlarında bolca rastladığımız çinekop balığı fırın ve kızartma şeklinde tüketilebilir. Omega 3 içeriği ile ön plana çıkan çinekop balığını tüketilirken dengeli olmak şarttır. Çünkü çinekop aşamasında kontrolsüzce tüketilirse lüfer yeme şansımız azalır.
Uskumru
Sonbaharla birlikte oltalara takılmaya başlayan uskumru Ocak ayında iyice yağlanır ve lezzeti zirve yapar. Özellikle zengin D vitamini içeriği ön plana çıkan uskumru soğuk kış günlerinde bağışıklığı destekleyen bir balıktır. Kızartma, ızgara ve fırında tüketilebilir. Uskumru dolması Osmanlı mutfağında yer alan lezzetli bir yemektir.
Tekir
Pembe kırmızı gövdesi ile barbun balığı ile sık sık karıştırılsa da ismini bıyıklarından alan tekir balığı Ocak ayında oldukça lezzetlidir. Tekir balığını buğulama ve kızartma olarak tüketebilirsiniz.
Kalkan
Kalkan, derin denizlerde avlanabilen bir dip balığı olup beyaz eti ve lezzeti ile bilinmektedir. Kalkan balığı yassı bir balıktır. Kızartılarak ya da fırında pişirilerek tüketilebilir. Omega 3 ve kalsiyum içeriği ile sağlığı destekler. Son yıllarda aşırı avlanma ve yuvalarının tahrip edilmesi sonucu sayıları düşmüş olup Karadeniz açıklarında uzun uğraşlarla avlanmaktadır. Ortalama 50-70 cm boyunda olan kalkan balığı, Ocak ayı itibariyle lezzetlenmeye başlar.
Kefal
Kefal, tüm denizlerimizde avlanabilen bir balıktır. Yumurtlamak için dere ve nehir ağızlarına gelen kefal genellikle çamurlu alanlarda yaşar. Denizde yakalanan veya henüz çamurlu alanda yaşamamış kefal balığının eti çok lezzetli olur. Tava ve buğulama yapılarak yenebilir. Ortalama boyu 40-50 cm olan kefal balığının ortalama ömrü 15 yıldır.
Torik
Torik, halk arasında palamutun büyük boylarına verilen isim olsa da kendi başına farklı bir balık türüdür. Boyu 50-60 cm arasında olan torik Karadeniz ve İstanbul Boğazı çevresinde iyice beslenip kasım ayında sıcak denizlere doğru göç etmeye başlar. Göç etmekte geç kalan torikler Aralık ayında da avlanabilir. Torik, bol yağlı bir balık olması nedeniyle ızgarada pişirildiğinde çok lezzetli olur. Ayrıca lakerda yapımında kullanılan torik çok değerli ve lezzetli bir balıktır.
Mezgit
Mezgit ocak ayında kolayca bulunabilen bir balıktır. Beyaz ve bol eti ile kızartma ya da ızgara şeklinde sevilerek tüketilir.