top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Olta İğne Çeşitleri ve Numaraları. Olta İğnesi Nasıl Seçilir?

Balıkçılık malzemelerinden iğne oltanın en önemli parçalarındandır. Ne kadar iyi bir atış yaparsanız yapın kaliteli ve doğru olmayan olta iğnesi balığı kaçırmanıza neden olabilir. Denizlerde ve tatlı sularda balık avlarken olta iğne seçimi büyük önem taşır. Bu konuda olta iğne çeşitlerini, nerede ve hangi balıklarda kullanıldıklarını kısaca anlatmaya çalışacağız.

Olta İğne Çeşitleri
Olta İğne Çeşitleri

Olta İğnesi Nasıl Seçilir?

Olta iğnesi seçerken avlamak istediğimiz balığın türü, özellikleri ve damak yapısı dikkate alınmalıdır. Büyük ağızlı bir balığı avlarken küçük olta iğnesi kullanmak balığın iğneyi midesine kadar yutup işkence çekmesine ve vakit kaybına neden olacaktır. Kuvvetli bir balık avında esnek olta iğnesi kullanmak da iğnenin açılmasına sebep verebilir. Olta iğnesi yeterince keskin değilse, balığı yakalamak daha da zor olacaktır. Olta iğnesinin şekli, uzunluğu, ağız açıklığı ve özellikleri iğne türüne göre değişebilir. Olta iğnesi seçerken hangi balıkta ve hangi yemde kullanacağımızı bilmek iğne seçiminde büyük rol oynar.


Olta İğne Numaraları

Olta iğneleri ince ve kalın iğneler olmak üzere ikiye ayrılır. İnce olta iğnesi 1 - 32 numara arasında olur ve küçük balık avında kullanılır. İnce olta iğne numaraları büyüdükçe iğne boyutu küçülür. 12 numaralı bir iğne 5 numaralı iğneden daha küçüktür. 10 numaradan yüksek olan çeşitleri sinek iğne olarak ifade edilir.


Kalın olta iğneleri ise denizlerde ve okyanuslarda yapılan avlar için kullanılır. Bu iğnelerde numara büyüdükçe iğne büyür. Bundan dolayı 16 numara kalın iğne, 12 numara kalın iğneden büyüktür.


Olta iğne çeşitleri oldukça fazla olduğu için, olta iğne fiyatları da geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Bu nedenle ekonomik ve her bütçeye uygundur iğne çeşitleri bulunabilir.


Olta İğnesi Numaraları
Olta İğnesi Numaraları

Renk

Balık olta iğnesi alırken renk seçimi dikkat edilmeyen ancak oldukça önemli bir unsurdur. Siyah, beyaz, kırmızı, kahverengi ya da mat renklerde kullanılan yeme göre birçok iğne çeşidi mevcuttur. Balıklar renk körüdür. Ancak yem üzerinde bulunan farklı renkteki iğneler balık için şüphe uyandırıcı olacaktır. Örneğin istavrit çaparisinde beyaz iğne kullanılmalıdır. Farklı balıklarda ise daha farklı renklerdeki iğnelerin kullanılması gerekir.


Olta İğne Ucu

Olta iğnesi için önemli olan diğer unsur ise balığın ağzına batarak yakalanmasını sağlayan uç bölümüdür. Genel olarak konik, yuvarlak, mızrak ağzı, içe kıvrık gibi birçok olta iğne ucu çeşitleri vardır. Bu uçlar da balığın türüne göre seçilmelidir. Örneğin konik uçlu iğneler; büyük ve sert ağız yapısı olan balıklar için uygundur. Yuvarlak uçlu iğneler ise daha iyi batar. Bundan dolayı yumuşak ağızlı balıklar için uygun olur.


Olta İğne Çeşitleri

1- Aberdeen (Aberdin):

Aberdeen ismi verilen iğneler uzun saplı ve kısa uçlu olta iğnesidir. İnce yapıya sahip parakete iğnesine benzer. Genelde yem olarak kurt kullanıldığında aberdin iğneleri seçmek daha faydalıdır. Kurdu zedelemez ve yemleme daha kolay olur. İğnenin ince yapısı yumuşak ağızlı balığa daha kolay saplanmasına yardımcı olur. Aberdin iğneleri sert çeneli balıklarda kullanmak yanlış olur, çünkü güçlü ve sert çenesiyle iğneyi rahatlıkla kırıp bükebilir.


2- Live Bait Hook (Canlı Yem İğnesi):

Canlı yem iğnesi adından da anlaşılacağı gibi canlı yem için kullanılır. İğnenin sonunun yan yapılmasının amacı misinanın uyguladığı güçle iğnenin öne doğru gitmesi ve tasmalama hareketinin daha kolay yapılmasını sağlamaktır. Sapının kısa olması ise canlı yemin hareketini engellememek içindir.


3- Çember İğne:

Çember iğne sert ağız yapısı ve keskin dişleri olan balıklarda kullanılır. Bu tür iğnelerin özelliği balığın ağzına saplanmasıdır. Özellikle çupra, mercan gibi sert çeneli ve lüfer gibi keskin dişli balıklarda çember olta iğnesi kullanılır.


4- Sahughnessy (Saugnesi):

Saugnesi iğne klasik bir iğnedir ve J tipi iğne denir. Bu iğne genelde mırmır avında kullanılmaktadır. Yumuşak ağızlı balıklarda daha başarılı sonuçlar gösterir.


5- Kahle

Kahle tipi iğne yuvarlak iğnelere benzer ancak tasarımları farklı amaçlar içindir. Bu iğneler balığın içinde saplanması için tasarlanmışlardır. Genelde yemi çekinerek yiyen balıklarda kahle iğne kullanılır. Bu iğneyi yutan balığın kaçma imkanı yoktur. Bu tip iğne kullandığınızda yakalanan bütün balıkların öleceğini bilmelisiniz. Çünkü iğne içine saplandığı için balık ölümcül şekilde yaralanır.


Özel Tasarımlı İğneler


1- Messler (Misler):

Yem olarak kurt kullandığımızda iğnenin tasarımı yemi en doğal hareket halinde göstermektedir. Messler (Misler) tipi iğne yumuşak ağızlı balıklarda kullanılır.


2-Weed-Less (Vid-Les):

Vid-Les iğneler kayalık ve yosunlu yerlerde avlanmak için tasarlanmıştır. Ucunda bulunan yay sayesinde iğne kayalara ve yosunlara takılmaz. Kayalık yerlerde genellikle güçlü ve sert çeneli balıklar yaşadığı için balık iğnenin ucunda bulunan yayı kolaylıkla bastırabilir.

bottom of page