top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Somon Balığı Nedir? Nerede Yaşar? Faydaları Ve Özellikleri.

Somon Balığı Özellikleri

Tatlı su ve denizlerde yaşayabilen, uzun mesafeli göçleri ile meşhur bir balık türü olan somon balığı, som balığı olarak da bilinir. Yırtıcı ve çevik bir yapısı vardır. Küçük balıkları yer. Somon balığı vücudu uzun ve yanlardan çok az basıktır. Sırt yüzgecinin arkasında dikensiz bir yağ yüzgeci bulunur. Başı pulsuzdur. Rengi yaşına ve beslenme sahasına göre değişir. Sırt bölgesi gri ve mavi, yanları gümüş renklidir. Vücudunda küçük siyah lekeler ve erkek somon balıklarının yan taraflarında kırmızı lekeler bulunur. Somon balığı boyu 1 metre, ağırlığı 9-15 kilo arasındadır.

Somon Balığı Göçü
Somon Balığı Göçü

Somon Balığı Nerede Yaşar? Somon Balığı Göçü.

Somon balığı ılıman denizlerde, Atlantik Okyanusu ve Büyük Okyanusta kalabalık sürüler halinde yaşar. İlkbahar mevsiminde yumurtlamak için sürüler halinde nehirlerin iç bölgelerine doğru gider. Bu dönemde rengi koyulaşır. Vücudunun yanlarında ve solungaç kapaklarında kırmızı lekeler belirir. Kumluk ve çakıllık olan sığ alanlarda, dişi somon balığı yumurtlamak için çukurlar kazar. Erkekler ise yumurtaların üzerine spermlerini bırakarak yumurtaları döller.


Somon balığı yumurtaları, 5 – 6 ay kadar sonra Nisan-Mayıs aylarında açılır. Çıkan yavrular başlangıçta alabalığa benzer. Yaklaşık iki yılda yavruların ağırlıkları 30-40 kat artış gösterir, boyları 15 – 20 cm uzunluğa ulaşır. Bu evrede, yetişkin somon balığı görünümü almaya başlayan yavru somonlar, ilk yıllarını nehirde geçirirler. Büyüme evresini atlatan balıklar, denize ulaşınca beslenerek gelişimlerini sürdürmeye devam ederler. Üreme dönemi gelen somon balıkları, yumurtlamak amacıyla doğdukları yere geri dönerler. Akıntının tersi yönünde yapılan somon balığı göçü hiç de kolay değildir ve birçoğu bu süreçte ölür.


Somon balığı ekonomik değeri yüksek ve pahalı bir balıktır. Rusya nehirlerinde yaşayan somon balığı yumurtaları “Japon havyarı” adıyla tüm dünyaya satılır.


Somon Balığı Türleri

Somon balığı türleri arasında Atlantik Somonu ve Pasifik Somon Balığı en yaygın türlerdir. Ayrıca pembe, gümüş, kızıl, demirkafa, köpek ve kral somon balığı çeşitleri de bulunmaktadır. Pasifik okyanusunda yaşayan “Kral Somon” türü 1,5 – 2 metre uzunluk ve 50 kiloya ulaşan ağırlığıyla, en büyük somon balığı türüdür.


Somon Balığı Nasıl Pişirilir?

Somon balığı pişirmek için birçok yöntem bulunmaktadır, ancak en popüler ve kolay yöntemlerden biri fırında pişirme yöntemidir. İşte somon balığı nasıl pişirilir:


Fırında Somon Balığı Tarifi:

Malzemeler:

  • Somon filetosu (isteğe bağlı olarak derili ya da derisiz)

  • Zeytinyağı

  • Tuz

  • Karabiber

  • Limon dilimleri

  • İsteğe bağlı baharatlar ve otlar (ör. sarımsak, biberiye, kekik, dereotu)

Yöntem:

  1. Öncelikle fırını 200°C (400°F) derecede ısıtmaya başlayın.

  2. Somon filetosunu temizleyin ve fazla suyunu bir kağıt havlu ile nazikçe kurulayın.

  3. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin veya tepsinizi zeytinyağı ile hafifçe yağlayın.

  4. Somon filetosunu fırın tepsisine yerleştirin. Eğer derili bir fileto kullanıyorsanız, deri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin.

  5. Somonun üzerine bir miktar zeytinyağı sürün. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. İsteğe bağlı olarak başka baharatlar ve otlar da ekleyebilirsiniz.

  6. Limon dilimlerini somonun üzerine yerleştirin.

  7. Fırına verin ve 12-15 dakika pişirin. Somonun kalınlığına bağlı olarak pişirme süresi değişebilir. Somonun içi hafif pembe ve parçalanıyor olmalıdır.

  8. Fırından çıkarın ve 1-2 dakika dinlendirin. Ardından servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun! Somonu ızgara, buğulama, tava veya sous-vide yöntemleri ile de pişirebilirsiniz. Pişirme yöntemine bağlı olarak süre ve sıcaklık değişiklik gösterebilir.


Somon Balığı Faydaları Nelerdir?

Somon balığı dünyanın birçok yerinde en sevilen balıklar arasında yer alır. Son derece lezzetli ve faydaları olduğu için somon balığı değerli bir balıktır. Somon balığı; protein, kalsiyum, potasyum, omega yağları, A ve C vitaminleri bakımından zengindir.


Somon Balığı Eti
Somon Balığı Eti

  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır,

  • Vücudu kansere karşı korur,

  • B12 vitamini bakımından zengindir,

  • Kilo vermeyi kolaylaştırır,

  • Kalsiyum kaynağıdır,

  • Alzheimer hastalığına iyi gelir.

Somon balığı
Somon balığı

bottom of page