top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Spin Avı Nedir ve Nasıl Yapılır? Spin Balıkçılığının Püf Noktaları Nelerdir?

Yeni nesil balık avı teknikleri arasında hızla yükselen spin avı son yıllarda tüm dünyada ve Türkiye’de hobi amaçlı amatör balık avı yapanlar tarafından hızla benimsenmiştir. Spin avı ülkemizde at-çek tekniği olarak biliniyor. Silikon ya da maket balıkların suda yüzdürülüp geri çekilmesi mantığıyla yapılan bir tür balıkçılıktır. Burada balığın oltaya gelmesi değil yaklaşması sağlanır.

spin avı tekniği
Spin avı tekniği

Balıkçıyı pasif olmaktan çıkarıp dinamik hale getiren spin avı, kendine has teknik ve ekipmanlarıyla birçok amatör balıkçının dikkatini çekmiştir. Balık avını sakin bir hobiden adeta bir spor haline getiren spin tekniği, özellikle genç balıkçılar tarafından sevilerek takip edilmektedir.

Spin avı tekniği doğada daha fazla vakit geçirmek isteyen balıkçılar için ideal bir yöntemdir. Klasik olta balıkçılığında bir balık üzerine yoğunlaşılır, spin avında ise merayı tarayarak avlanırsınız.


Uygun ekipmanlar ve sahte yem ile hem tuzlu suda hem de tatlı suda kullanılabilmektedir. Bu özellikleriyle geniş bir kitleye hitap etmektedir.

Bu yazımızda sizlere spin tekniği ile ilgili bilmeniz gereken genel bilgileri aktaracağız. Böylece yeni başlayacak olanlar da yazımızdan faydalanabilirler. Kamış, makine ve meraya göre yem seçimi gibi ayrıntılı konuları başka yazılarda anlatmakta fayda var.

Spin Balıkçılığı Nasıl Yapılır?

Spin av teknikleri, görünenin aksine hiç de zor değildir. Tecrübenize bağlı olarak hızla gelişebilmektedir. Spin avından önce uygun bir mera bulmalı ve bu tekniğe uygun balıkların olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Spin avında oltaya verilecek aksiyon balığın dikkatini çekmek için çok önemlidir. Yeme gereğinden az aksiyon vermek takılmasına veya balığın ilgisinin kaybolmasına, hızlı çekmek de ulaşılmak istenen derinliğe ulaşmamasına sebep olur.


Eğer spin avcılığında yeniyseniz çok fazla kayalık ve dar alanlarda avlanmamalısınız. Yoksa yeminizi bir kayaya takarak takımınızı bozabilir hatta bu hobiden soğuyabilirsiniz. Diğer bir konu da hangi mesafeye ve ne şekilde olta atımı yapılması gerektiğidir. Bu konuda meranın genel durumuna dikkat etmelisiniz. Kullandığınız sahte yemi ve bulunduğunuz yeri de dikkate alarak farklı atış teknikleri yapabilirsiniz.

Spin Avı ile Hangi Balıklar Tutulur?

Spin balık avı en pratik ve hazırlık aşaması en kolay balık avıdır. 1-2 saat içinde dahi avlanıp normal hayatınıza geri dönebileceğiniz bir tekniktir.

Spin balıkçılığı birçok balık türü için uygun olsa da hedef genel olarak iri ve avcı balıklardır. Bu teknikte iri balıkların hedef olması size yüksek bir heyecan ve keyif sunacaktır.

Türkiye spin olta balıkçılığına uygun olan deniz, akarsu ve göllerinde bulunan balık çeşitliliği ile balıkçılara birçok seçenek sunmaktadır. Örneğin Akdeniz'de spin tekniği ile keyifli bir akya avı yapabilirsiniz. Karadeniz ve Marmara denizinde lüfer; Ege Denizi’nde levrek için şansınızı deneyebilirsiniz. Ayrıca göl ve baraj göllerinde turna gibi vahşi bir balığın spin avıyla avlanması size büyük bir adrenalin yaşatacak ve keyif verecektir. Spin avı ayrıca kalamar avı için de kullanılmaktadır. Palamut ve sinarit gibi balık türleri de spin avına uygun olan balık türleri arasındadır.

Spinning (At-Çek) Tekniğinde Doğru Ekipmanlar Nasıl Seçilir?

At-çek tekniğinde avlanmanın konforlu, rahat ve uzun süreli olması için hafif malzemeler tercih edilmelidir. Çünkü at-çek balıkçılığı efor isteyen bir av tekniğidir.


Olta kamışını seçerken dayanıklı, esnek ve hafif kamışlar tercih edilmelidir. Boyu 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonu 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avında tercih edilmelidir. Olta makinesinde 2500 ile 4000 değerleri arasında makineler tercih edilmelidir.

Balıklar geniş bir beslenme çeşitliliğine sahip oldukları için spin avında kullanılan yem sahteleri de çeşitlilik göstermektedir.


Sahte yemler balığı koku, görünüş ve harekete bağlı olarak duyusal uyaranlarla oltaya çekmeye yarar. Sahte yemler, canlı yemden farklı olarak uzun süreli bir kullanım sunar. Ayrıca oltaya beklemediğiniz bir balığın atlamasına da imkan verir. Sahte yem seçiminde meraya, olta takımına ve balığa uygun olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Spin sahte yemleri arasında silikonlar, sert yemler ve kaşıklar severek kullanılmaktadır. En önemli nokta meraya, av zamanına ve hava durumuna göre yem seçmektir.

Spin Tekniğinde Karşımıza Çıkacak Bazı Terimler

  • Jerk – Twitch : Sarım yaparken kamışın ucunu zıt yöne doğru hızlıca çekmektir. Bu hareket ile yeme yaralı ve kaçan balık süsü verilir. Ortalama her 4-5 sarımda bir tek, ikili ve üçlü olarak düzensiz yapmalısınız. Hiçbir balık, yaralıyken aynı hareketi yapmaz.

  • Wobbling : Çektiğimiz balığın yalpalama hareketidir.

  • Roll Action : Oltayı sararken jerk ya da twitch yapıldığında, balığın dönerek çıkma yaptığını düşünün. Bu aksiyonun en iyi tanımı budur.

  • WTD – Walk The Dog : Kamışı titreterek yapılan sarımla ortaya çıkan aksiyondur. Suya vurarak, kısa aralıklarla sarım yaparak da bu hareketi verebilirsiniz.


bottom of page