Sülünez Nedir?
Sülünez yaklaşık 8-10 cm boyutlarında kabuklu bir deniz yumuşakçasıdır. Daha büyük boyutlu türleri de bulunmaktadır. Bivalvia türünden Latincesi solen ensis olan bir canlıdır. İngilizce razor clam yani ustura istiridyesi olarak adlandırılır. Çakıya benzediği için bizde çakı midyesi denir. Sarı renkte bir kabuğu ve beyaza çalan bir eti vardır.
Sülünez Nerede Yaşar?
Denizde, sığ sularda ve kumun altında dik bir şekilde gömülü olarak yaşar, böylece kendini kumun altına gizleyerek korumuş olur. Gömüldüğü yerde bıraktığı kum tepeciği, kendini belli etmesine neden olur. Yuvaları birbirine çok yakın açılmış iki delik gibidir ve 8 rakamına benzer.
Özellikleri Nelerdir?
Dışı sert kabukla kaplıdır.
Kabukları uzun, dar ve birbirine paraleldir.
İçi yumuşak yapıdadır.
Kabuklu haliyle daha dayanıklıdır.
Sülünez Nasıl Çıkartılır? Sülünez Avı.
Avlanması zor ve tuhaftır. İçinde sülünez olduğu düşünülen kum tepeceği üzerine tuz dökülür ve deniz suyu damlatılır. Sülünez yuvasından çıkınca elle kolaylıkla avlanır.
Sülünez avında çeşitli malzemelerden de yararlanılır:
Ülkemizde çelik tellerden yapılan ucu hafif kıvrık teller kullanılır.
Kürekle çamurun kaldırılıp elenmesi yoluyla da toplanabilir ancak bu zayiata neden olabilir.
Bir diğer teknikte ise, uzun içi boş bir boru sülünezin olduğu bölgeye iyice derinlere batırılır. Ardından boru çıkarılır ve içindeki kumlar, sülünez ile birlikte dışarı dökülür. Bu teknik taşlı ve çakıllı zeminlerde uygulanamaz.
Sülünez Nasıl Kullanılır?
Sülünezi kabuğundan ayırın.
İğne boyutunda veya biraz daha büyük bir parça kesin.
İğneyi sülüneze batırın, batırdığınız yerin arkasından iğne gözükmeyene kadar tekrar geçirin.
Sülünezle Hangi Balıklar Beslenir?
Sülünez olta balıkçılığında en çok tercih edilen değişilmez bir canlı yem türüdür. Genelde dip balıklarını avlamak için kullanılır. Çipura, mırmır, minakop ve isparoz balıklarının en sevdiği yemdir.
Sülünez Yenir Mi?
Ülkemizde yalnızca balık avı için kullanılan sülünez, Uzak Doğu ülkeleri, İzlanda, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Bu ülkelerin pazar yerlerinde kolayca bulunabilen sülünez protein deposudur. Tadı kum midyesine benzer, yumuşak dokulu ve biraz tuzludur. Zehirli değildir ve afrodizyak etkisi olduğu söylenmektedir. Çiğ olarak tüketilecekse tuz, limon veya sos eşliğinde servis edilir. Piştikçe eti sertleşir ve lastik gibi olur, bu nedenle fazla pişirilmez.