top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Surf Casting (Uzak Atış) Malzeme Seçimi

Günümüzde Surf Casting (Uzak Atış) tekniği sadece balık avı için değil bir spor olarak da yapılmaktadır. Uzak atış tekniği için malzeme seçimi uygun şekilde yapılırsa av şansımız artar. Başarılı ve keyifli bir gün geçirmiş oluruz.

Surf Casting-Uzak Atış Malzemeleri
Surf Casting-Uzak Atış Malzemeleri

Surf Casting (Uzak Atış) Kamış Seçimi

Surf olta kamışının atar değeri av yapılacak bölgeye bağlıdır. Av bölgesinde genelde kaç gram kurşun kullanılıyorsa bu aralıkta bir kamış seçiniz. Doğru aralık kolay ve uzun bir atış mesafesi sağlayacaktır.


Shimano, Daiwa, Okuma, Tica, Ryobi, İtalcanna, Spro, Lineaeffe markalarının karbon surf kamışları tercih edebileceğiniz kaliteli ve başarılı kamışlardır. Bu kamışlarda kullanılan makineler özel ve diğerlerinden farklıdır. Bu makinelerin özelliği, sarım kafasının geniş olmasıdır. Geniş kafa oltayı savurma esnasında minimum sürtünme ile maksimum misina boşalmasını sağlar. Bazı modellerde makine kafaları konik olabilmektedir. Genel olarak surf makineler önden kalama şeklinde üretilmektedir.


Makine yuvası olmayan kamışlarda küçük boyutlu çıkrık makineler kullanılır. Bu makineler kamışa kelepçe yardımıyla monte edilirler. Bu tarz bir sistemde savurma sırasında misina baş parmak ile tutulur.


Surf Casting Makine Seçimi

Surf makinası seçerken alacağı misina miktarı, devir ve bilye sayısına dikkat edilmelidir. Kamışın yüzük büyüklüğüne uygun bir makine alırsanız atışlarınızda misinayı daha rahat boşaltma imkanı sunar.


Surf olta makinesi 45'lik ve üzeri boylardan seçilir. Genellikle 50-60 ve 70’lik kafaya sahip makinalar tercih edilir. Makara yapısı farklı olduğu için surf makinelerin misina kapasitesi diğer makinelerden düşüktür. Surf makara sığ olduğu için göründüğü kadar misina almaz. Örneğin Shimano 4500 surf makinesi ile 45'lik spin makinelerini karıştırmamak gerekir.

Surf olta makinelerinin devri de genelde düşüktür. Makaralar geniş olduğu için bir turda daha fazla misina sarar. Kolay misina sarımı için 3,4:1- 3,9:1 gibi devirleri olabilir.

Surf Casting makinesini diğer makinelerden ayıran özellikler şunlardır:

  1. Oldukça geniş sarma kafası ve misina yayılma yüzeyi.

  2. Düşük devir ve güçlü sarma sistemi.

  3. Uzun sarma kolu.

  4. Sağlam iç mekanizma.


Surf Casting Yem Seçimi

Sörf avında karides, kefal ve kalamar gibi kolay bulunabilen yemleri kullanarak iyi sonuçlar alabilirsiniz. Genelde karides kullanılır ancak kancadan çıkma ve düşme ihtimali vardır. Kefal ve kalamar kanca üzerinde uzun süre durabilir ancak balık türlerinin ilgisini karides kadar çekmezler. Yem seçimi ve verimlilikleri bölgeye ve mevsime göre değişiklik gösterir. Bu konuda diğer balıkçıları gözleyerek zamanla deneyim kazanabilirsiniz.


Yem İpi ve Yem Şişi Kullanılması

Surf casting atışlarında yemin iğne üzerinde kalması zordur. Güçlü ve ince elastik yapıdaki yem ipleri sayesinde yemleri iğneye sağlam bir şekilde sabitleyebilirsiniz. Böylece yem atış esnasında iğneden düşmez ve av şansınız azalmaz. Yem ipi doğa dostu ve organiktir. Zamanla suda çözünerek yok olur ve doğaya zarar vermez. Her balıkçının bulundurması gereken bir malzemedir.

Yem şişinin kullanım amacı ise takılan yemin uzak mesafeye giderken formunu korumak ve iğnede bozulmadan kalmasını sağlamaktır.


Surf Casting Misina Seçimi

Misina hem ağırlığı hem de balığı taşıması yönünden son derece sağlam olmalıdır. Atış esnasında yada balık tutulduğunda misinanın kopmaması gerekir. Örgü misinalar sağlamlığı sayesinde birçok surf olta balıkçısı tarafından tercih edilmektedir. Çıkrık makinalarda kullanıldığı gibi normal olta makinalarında da kullanılabilir. Tatlı ve tuzlu suda rahatlıkla kullanılabilir ancak uzun ömürlü olması için tuzlu suda kullanıldıktan sonra tatlı suyla yıkamak gerekir. Örgü misinalar esnemediği için en ufak balık vuruşu dahi rahatlıkla hissedilmektedir. Güçlü ve büyük balık avları başta olmak üzere tüm avlarda kullanılabilir. Örgü misinaların avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Çok çabuk karışıp düğüm olabilirler. Örgü yapıda olduğu için diğer misinalar gibi kolay çözülmezler. Ayrıca örgü misina fiyatları ülkemizde çok yüksektir. Piyasada birçok markanın farklı örgü misina çeşitlerini görürüz ve oldukça kararsız kalırız. Örgü misina almaya karar verdiğinizde aşağıdaki kriterleri düşünerek rahat bir seçim yapabilirsiniz.


1- Hangi Balık Türünde Kullanılacak

Avlayacağımız balık türü örgü misina seçiminde en önemli etkenlerden biridir. Balığın büyüklüğü, gücü ve mukavemeti çok önemlidir. Örneğin; turna avında ince ve çekeri yüksek örgü misina seçmeliyiz ki sahtemizi veya yemimizi uzak noktalara rahatlıkla atabilelim.


2- Hangi Yemli Sistem Kullanılacak

Sahte yem ile avlanacaksak ince örgü misina seçmeliyiz. Dip oltası yani yemli olta kullanacak isek zeminin taşlı yapısından dolayı kopmaması için kalın örgü misina seçmeliyiz.


Surf Casting Takım Hazırlama Ve Beden Bağlama

Pater Noster: Ülkemizde levrek takımı olarak bilinir. Deniz avlarında oldukça yüksek başarıya sahip bir sistemdir.


Levrek Takımı İçin Gerekli Malzemeler

  1. Single Rigging Sleeves - Tel Boru : Misinayı keseceği düşünülerek fazla tercih edilmez. Bulamazsanız stoper kullanabilirsiniz.

  2. Two Way Clear Beads: Boncuk olarak bilinir.

  3. Bulabildiğiniz en küçük koyu renkli fırdöndü.

  4. Elastik yem ipi.

  5. Kurşun klipsi.


Surf Casting avında kullanacağımız bu bedeni hazırlarken iğne aralarını uzun tutmanız av şansınızı arttıracaktır. Kurşun klipsini bedenin bir ucuna bağlıyın. Klipsin 20 - 25 cm yukarısına üçlü düğüm atın ancak sıkmadan elastik misinayı arasından geçiriyoruz ve düğümün kendini kesme ihtimalini minimuma indiriyoruz. Düğümü sıkıyoruz ve kalan parçaları kesiyoruz. Bu düğümün amacı iğne bedeninin ana bedende sabit kalmasını sağlamak. Boncuk, fırdöndü, boncuk şeklinde sıralama yapıyoruz ve yine düğüm atıyoruz. İkinci bir iğne eklemek istersek bedenin neresine gelmesini istiyorsak orada yaptığımız işlemi tekrarlıyoruz. En son fırdöndüyü bağlayıp beden bağlamayı bitiriyoruz. Bu işlemleri yaptığınızda düğümlerin yerinden kaymaması için ufak bir damla japon yapıştırıcı kullanabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page