top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Surf Casting Avı (Uzak Atış Oltacılığı) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Surf Casting; deniz kıyısında plaj, iskele ya da kayalıklardan genellikle canlı yem kullanılarak yapılan bir balık avı tekniğidir. Ülkemizde uzak atış oltacılığı olarak adlandırılır. İngilizce kelime anlamı olarak baktığımızda dalgaya yapılan atış demektir. Özel surf olta malzemeleri kullanılarak yapılan bu avcılıkta, kıyıdan uzağa atış çok önemlidir. Oltadaki yemi ağır kurşunlar ile mümkün olan en uzak mesafeye ulaştırmaya çalışırsınız.

Surf Casting (Uzak Atış) Tekniği
Surf Casting (Uzak Atış) Tekniği

Surf casting avında dalga mesafesinin ölçümü çok önemlidir. Deniz dibindeki yüzey şekilleri dalgalarla sürekli değişmekte, genellikle 100-200 metre mesafelerde dalga tepecikleri oluşmaktadır. Deniz dibinde bulunan mikroorganizmalar, kurt, böcek gibi canlılar kum tepeciklerine çarpan dalgalar nedeniyle bu bölgelerde suyun içinde savrulurlar. Levrek, çupra, eşkina, kalkan gibi avcı balıklar ilk dalganın kırılma noktasına yakın yerlerde avlanma yaparlar. Bundan dolayı yemin dalganın arkasına atılması çok önemlidir. Bunu sağlayacak özel surf olta malzemeleri ile av şansınızı yükseltebilirsiniz.


Ülkemizde İstanbul ve Çanakkale Boğazı gibi güçlü akıntıların olduğu ve ağır olta kurşunu kullanmayı gerektiren yerlerde de genellikle surf olta takımları tercih edilmektedir. Ayrıca sazan avında da buna özel güçlü surf makine ve kamışlar tercih edilebilir.

Surf Casting Avında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sörf balıkçılığı mera, mevsim, hava durumu ve hedeflenen balık türüne göre kullanılacak taktik ve takımları öğrenmekle başlar. Doğru takımları kullansanız da bu teknikte yeniyseniz oldukça dikkatli olmalısınız. Kullandığınız olta takımı ne kadar dayanıklı olursa olsun yem ve ağırlıklar en ufak hatada kopma ve kırılmaya sebep olabilecek ağırlıkta olduğu için takımların ve malzemelerin yedeklerini bulundurmanız gerekir. Çoğu sörf balıkçısı, meraya en az iki takım, çeşitli yardımcı aksesuarlar ve farklı ağırlık ve özelliklere sahip bol yemle iner. Deniz tabanında oluşabilecek akıntı ve gelgitler de dikkat edilmesi gereken noktalardır. Surf takımları rüzgar, dalga, kum ve tuzlu suya sürekli olarak maruz kaldıkları için oldukça dayanıklı olmalıdırlar.

Sörf balıkçılığına yeni başlayanlar kıyıdan yakalanabilecek balıkların çeşitliliğinden şaşkına dönebilirler. Orkinos ve kılıç balığı gibi açık deniz balıkları dışında, çoğu tuzlu su balığını kumsal rahatlığında keyifle yakalayabilirsiniz.

Surf Casting Atış Teknikleri

Surf Casting disiplinini, diğer kıyı, iskele ve tekne avlarından ayıran özellik atış tekniğidir. Büyük avcı balıklara ulaşmak için yapılan uzun atış mesafesi, uzun kamışlar kullanmayı ve iki elle, güç gerektiren atış tekniklerini bilmeyi gerektirir. Bu alandaki 286,63 metrelik olta atış rekoruna bakıldığında daha iyi bir av için ihtiyacımız olan mesafenin önemini anlayabiliriz. Surf Casting'te kullanılan birçok atış tekniği vardır. Bunlardan tekniklerden bazıları şunlardır:


Pendullum: Kurşun havadayken 2-3 kez sallanma hareketi yapılır ve kurşun en uzak noktaya ulaştığında fırlatmaya geçilir. Bu atış tekniği için özel kamışlar üretilmektedir. Her kamışla yapılabilir fakat oluşan yüksek basınç kamışın kırılma ihtimalini arttırır.

Off The Ground: Kurşun arkanızda yere oturtulur, takım gergin tutulur ve fırlatma yapılır. Bu teknikte kamış daha az basınca maruz kalır ve genellikle yumuşak kamışlar tercih edilir.

Overhead: Kurşun arkanızda ve havada dururken başınızın üstünden savurma şeklinde uygulanır. Bu teknik kazma atışı olarak da bilinir ve oldukça kolaydır. Genellikle göllerde sazan avcıları tarafından kullanılan bu atış tekniği ağır takımlar içindir. Overhead atış tekniğinde 150-200 gram atar değerine sahip sert kamışlar tercih edilmektedir.

Atış tekniklerinden bazılarını kısaca özetledik ancak daha birçok atış çeşidi mevcuttur. Burada önemli olan hangisini kullanmak istediğinizdir. Malzeme seçimlerinizi de kullanacağınız tekniğe göre yapmalısınız. Doğru ve tüm kuralları uygulanarak yapılan av teknikleri ile balık avında sizler de başarılı olabilirsiniz.

bottom of page