top of page

Uygulamayı İndirebilirsiniz.

Surf Kamışların Özellikleri Nedir? Surf Kamış Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Surf olta kamışı seçerken sizlere yardım etmeyi amaçlayan bu yazımızda hem kamışları hem de bileşenlerini anlatacağız. Aşağıda listelediğimiz konular hakkında bilgi sahibi olduktan sonra rahat bir şekilde surf kamış seçimi yapacak ve kamış alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.

Surf Casting Kamışlar
Surf Casting Kamışlar

Surf Kamış Nedir?

Sörf Kamış, adını bir balık avı disiplini olan Surf Casting avcılığından alır. Bu disiplin hakkında kaynak bulmak zor olsa da balık avı teknikleri sayfamızda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Surf Casting, kendine özgü takımları ve yem çeşitleri olan bir disiplin olup en önemli malzemelerinden biri de surf kamış olarak bilinen surf casting kamışlarıdır. Sörf kamışlar, genel olarak 3.60 – 4.50 m boy aralığındadır. Nadiren de olsa içerisinde “Surfcasting” adı telaffuz edilen 4.50 m üzeri kamışlar mevcuttur, ancak aslında “Heavy Casting” olarak bilinen balık avı tekniği, yani kıyıya yakın ve derin kayalıklar civarında avlanmak için tasarlanmış farklı kamışlardır.


Surf olta kamışı seçerken kafanızı karıştıracak düzeyde farklı fikirler mevcuttur. Hakkında en fazla ihtilafın olduğu malzemelerin başında gelir. Bazıları için geleneksel yapıdaki uzun kamışlar yeterli olurken bazı balıkçılar surf kamışının farklı özelliklere sahip olması gerektiğini belirtirler.

Surf casting av tekniğine yeni başlayacak bir amatör balıkçının surf olta kamışı seçerken kararsız kalması normaldir. Ancak her balık avı tekniğinde olduğu gibi surf kamışında da bazı kurallar mevcuttur.

Seçeceğiniz mera ve balık türü olta kamışı seçerken size ipuçları verir. Hem genel kuralları hem de tercihlerinizi göz önüne alarak en uygun surf olta kamışını seçebilirsiniz.


Surf Kamışı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Özellikleri Nelerdir?

Surf kamışları ilk bakışta diğerlerinden pek farklı görülmese de üretildiği malzemeler, uzunlukları ve özel tasarımlarıyla farkını gösterir.


Kamış Boyu

İlk dikkat edilmesi gereken nokta kamış boyutudur. Surf kamışlarında ideal uzunluk 360-450 cm arasındadır. Bazı surf avcıları tarafından daha uzun kamışlar tercih edilse de bunlar farklı bir disipline ait özel meralarda kullanılır. Boy seçimi tamamen sizin atıştaki rahatlığınıza ve kabiliyetinize bağlıdır. Tabi ki kullanılacak bölge de bunu etkiler. Kısa kamışlar genellikle yakın atım ve yemli takımlar için kullanılırlar.


Kamışın Atar Değeri

Surf casting avı kıyıdan uzağa atışı zorunlu kılan bir tekniktir. Bu teknikte en uzak noktaya ulaşmak balık tutma ihtimalini yükseltmektedir. Bu yüzden yüksek ağırlığa sahip kurşunlar büyük öneme sahiptir. Rüzgarın yönü ve şiddeti ağırlık hesabını değiştirmektedir. Çünkü rüzgarın yön ve şiddeti kurşunun yönünü değiştirebilir. Surf kamışının 200 gramlık bir kurşunu rahatlıkla atabilecek durumda olması başarınızı etkileyecektir lakin 200 gramlık bir kurşun ile yapacağınız balık avı yorucu olabilir. Bu yüzden kamışınızın 4.20 metre olması durumunda 150 gramlık bir kurşun ile değiştirebilir, yine aynı mesafeye atabilir ve daha rahat balık avlayabilirsiniz.


Kamışın Üretildiği Malzeme

Surf kamışının üretildiği malzeme karbonfiber olmalıdır. Karbon güçlü ve hafif bir malzemedir. Surf kamışların boyu uzun olduğu için gerekli sertlik, esneklik ve hafiflik dengesi karbon ile sağlanmaktadır. Bu malzeme olta kamışına esneklik ve dayanıklılık verir. Ayrıca kamışın daha hassas olmasını sağlar. Kamışta kullanılan karbon, vernik oranı da önemlidir. Çift kat vernik ufak tefek çiziklerin, karbona ulaşması ve bu çizikler yüzünden atışlarda patlama, kırılma olasılığına karşı koruma sağlar.


Makina Büyüklüğü

Makina ile ilk halka arasındaki mesafeye göre makina büyüklüğü değişmektedir. Örneğin; 88mm halka genişliğine sahip bir kamışa 45-50'lik surf makinası uyumsuz olur ve büyük ihtimalle atışlarda takılmalar yaşayabilir ya da sürtünme yüzünden kısa mesafe atışı yapabiliriz.


Makine Yatağı

Sörf kamışların önemli bir parçası olan makine yatağı da dayanıklı olmalıdır. Surf makina yataklarında standartlar yerine oturmuştur. Bu nedenle surf casting kamışları üzerinde en az sorun çıkaracak parçalardan biridir. Birçok markalı ve markasız ürünler Fuji tasarımlarını taklit etmektedirler. Ancak endüstriyel bir standart olarak Fuji üstünlüğünü korumakta ve tercih edilmektedir.


Kamış Yapısı

Surf Kamışlar, teleskopik ve parçalı olmak üzere iki gruba ayrılır. Surf Casting disiplini için atış performansı ve uzun mesafelerde vuruş hassasiyeti gibi ihtiyaçları karşılayabilecek en yüksek performansa sahip kamışlar 2 veya 3 parçalı surf kamış modelleridir. Taşıma sorununuz yoksa parçalı sörf olta kamışlarına öncelik verebilirsiniz. Bunlar teleskopik kamışlara göre çok daha üstündürler. Teleskopik sörf kamışlarının çoğu surf casting disiplininde bazı dezavantajlara sahip olmaları nedeniyle doğru tercih olmazlar. Teleskopik surf kamışların olumsuz yönleri ile parçalı kamışların avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Teleskopik Surf Kamışların Dezavantajları Nelerdir?

  • Kısa sürede aşınma ve atış performanslarının düşmesi.

  • Gövde malzemesi haricinde yüksek hassasiyetine sahip uçların kullanılamaması.

  • Kumluk meralarda, rüzgar nedeniyle içerisine kum girmesi ve açılıp kapatılırken gövdeye ciddi hasarlar vermesi.

  • Atış performanslarının sınırlı olması.

  • Parça boylarının kısa olması yüzünden kılavuz bacaklarının aksiyonu sınırlaması.

  • Atış aralığı yükseldikçe vuruş sağırlığının ortaya çıkması.

  • Fiyat performans oranlarının düşük olması.


Parçalı Surf Kamışların Avantajlı Yönleri Nelerdir?

  • Daha uzun süreli dayanıklılık sağlar.

  • Çok yüksek atış performansı vardır.

  • Yüksek vuruş hassasiyetine sahiptir.

  • Tasmalaması daha başarılıdır.

  • Fiyat / performans oranı çok daha iyidir.


Yüzük Büyüklükleri ve Çeşitleri

Yüzük genişliklerine de bu teknikte çok dikkat etmek gerekiyor. Ülkemizde pek dikkat edilmez ancak Surf Casting disiplininde bu çok önemlidir. Yüzük büyüklükleri makinadan çıkan misinayı düz bir hat üzerinde tutmaya çalışır. Bu sırada misinanın en az sürtünme direnci göstermesine yardımcı olur. Kamışın yüzük büyüklüğüne göre makine seçersek atışlarda misinayı rahat boşaltma imkanı sunduğunu göreceksiniz. Surf Casting kamış yüzükleri 16 mm ile 100 mm arasında değişmektedir. Örgü diye tabir edilen ip misinalar normal kalitedeki yüzüklere zarar verir. Bu nedenle Surf Casting için üretilen kamışların çoğunda ip misinalar için özel üretilmiş dayanıklı fuji yüzükleri görmek mümkündür. Misina halkalarının üretildiği malzeme ve kamış üzerinde hangi mesafede konumlandırıldığı da bir oltanın surf oltası olup olamayacağını anlamanıza yardımcı olur. Misina halkaları surf oltasında klasik oltalara göre daha aralıklı yerleştirilmiştir.


Kamış Uçları

Kamış uçları da surf olta seçiminde önemlidir. Yüksek ağırlık nedeniyle eğilip bükülen kamış uçları ava büyük ölçüde engel olabilir. Surf kamışlarda uç tercihi ihtiyaca göre de değişkenlik gösterir. Eğer 175 gram ve üzeri yüksek gramajlarda daha iyi performans istiyorsanız, tubular uç daha iyi bir atış performansı sunar. Ancak tubular uçlar hybrid uçlar kadar hassas değildir. Hibrit uçlar yüksek ağırlıkta atış performansını olumsuz etkilese de vuruş hassasiyeti ve geri tepki konusunda ciddi bir artısı vardır. Hibrit uçların vuruş reaksiyonu sayesinde, rüzgarlı ve dalgalı denizlerde vuruşları seçebilmek kolaylaşırken, toplanma reaksiyonu sayesinde de daha başarılı tasmalama efekti elde edilir. Eğer ortalama ağırlıklarla avlanıyorsanız, sizin için gereken hybrid uca sahip kamış tipidir. Yüksek ağırlıklarda ise kullanmanız gereken tubular uca sahip kamışlar olmalıdır.

Hybrid ve Tubular Uçlar Arasındaki Farklar

  • Tubular uçlar yüksek ağırlıklarda daha iyi performans sunar.

  • Hybrid uçların vuruş hassasiyeti daha yüksektir.

  • Hibrit uçların geri tepki üzerinde pozitif etkileri vardır.

  • Ortalama ağırlıklarda hibrit uçlar daha iyi performans gösterir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page