Tavuk eti ile balık avlanır mı? Tavuk eti ile hangi balıklar yakalanır? Balık avı için tavuk eti nasıl hazırlanır? şeklindeki soruları bu yazımızda cevaplamaya çalışacağız. Balık avı için karides, kalamar, boru kurdu, kaya kurdu, sardalya, sübye ve midye gibi çok çeşitli yemler kullanılır. Ancak bu yemlerin başlıca sıkıntısı ağır kokuları, uzun süreli saklama şansının olmaması ve çabuk bozulmaları şeklinde sıralanabilir. Örneğin karides teknede veya kıyıda yapılan tuzlu su avlarında vazgeçilmez bir yemdir. Fakat aldığınız andan itibaren arabanızda, evde ve buzdolabında kolay kolay geçmeyen bir koku bırakır. Zaten balığa zaman ayırmanıza tavır koyan aileniz bu kokuda üzerine eklenince çileden çıkarak serzenişte bulunacaklardır. Karidesin diğer sıkıntısı da kabuklarını temizlemek ve eğer dondurucuda sakladıysak elimize bata bata buzunu çözmeye çalışmaktır. Boru kurtlarının da kısa süreli kullanımı olması ve evde hazır bulunduramamak gibi sıkıntıları vardır. Tavuk eti fiyat ve saklama koşulları göze alındığında çok iyi bir yemdir. Karides kadar olmasa da balıkları çok iyi cezbeder.
Tavuk Eti ile Hangi Balıklar Yakalanır?
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir. Tuzlayıp hazırladığınız tavuk eti ile kıyıdan da güzel avlar yapmanız mümkündür. Tuzla sertleşen tavuk eti iğneye iyi oturduğu için oltayı atarken veya kaya ve yosunlar arasından geçerken düşmez ve zaman kaybına yol açmaz. Yılan balığı, yayın balığı, karabalık ve yerel tatlı su balıklarının da bir kısmı tavuk etine gelen balıklardır. Özellikle yılan balığı ve kara balık avlarında çok iş yapmaktadır.
Balık Avı İçin Tavuk Eti Nasıl Hazırlanır?
Balık avı için yemi tavuğun neresinden ve nasıl hazırlamalıyız? Balık avında tavuğun derisi hariç her yerinden faydalanabiliriz. Deri çok sert olduğu için balıklar çok sevmiyorlar. Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir. Bütün haldeki tavuktan etleri çıkarmak uğraştıracağı için kemiksiz göğüs yada but almanız daha iyi olacaktır.
Aldığınız tavuk etini yapacağınız ava göre hazırlamalısınız. Kıyıdan avlanacaksanız eti yarım santim genişliğinde fileto şeklinde kesip ardından tavla zarı boyunda küp küp doğruyoruz. Gelelim önemli bir noktaya. Tavuk eti yumuşak olduğu için balığın ilk vuruşunda hemen oltadan düşecektir. Bunu önlemek için tavuğu tuzlamalısınız. Doğradığınız tavuğu 250 gr ete bir yemek kaşığı tuz kullanarak iyice tuzlayın. Her tavuk parçasının tuz ile temas ettiğinden emin olun. Ardından saklama kabına birkaç kat kağıt havlu yerleştirin. Kağıt havlu serdiğimiz saklama kabına tuzladığınız tavukları yerleştirin. Tuzlanan tavuk eti bir miktar su bırakacaktır, çıkan suyu çekmesi için kağıt havlu veya peçete sermeniz gerekir. Hazırladığınız tavuk etini buzlukta veya dondurucuda saklayarak uzun süre kullanabilirsiniz. Tuzlanan tavuk eti kısa süre dışarıda kalsa bile bozulmayacak ve kokmayacaktır. Örneğin balığa gittiniz ancak deniz kötü olduğu için atış bile yapamadan geri dönmek zorunda kaldınız. Tavuğu tekrar buzluğa yerleştirip bir sonraki avınıza kadar saklayabilirsiniz.