Torik balığı ve palamut tamamen farklı türlerdir. Ancak palamutun büyüğüne de torik denir. Torik balığı palamuttan büyüktür. Torik balığı, uskumrugiller ailesine dahil olan gezici bir balık türüdür. Hızlı büyüme özelliği sayesinde özellikle konserve balıkçılığı sektöründe sıklıkla tercih edilir. Torik balığı özellikleri arasında tombul görünümüne rağmen hızlı hareket etmesi, tüm vücudunun pullarla kaplı olması ve iki adet sırt yüzgecine sahip olması bulunmaktadır.
Torik balığı 18-20 derece arasındaki sıcaklıkları tercih eder ve üreme döneminde milyonlarca yumurta bırakabilir. Göz alıcı mavi ve gümüş renkleriyle dikkat çeken bu lezzetli balık, 1 metreye kadar büyüyebilir ve az kılçıklıdır. Boyutları ve diş yapılarından yola çıkarak torik ve palamut ayırt edilebilir. Aynı zamanda torik balığı, ortalama 3 kilogram ağırlığıyla palamuttan daha büyük bir balıktır.
Yaşam Alanları
Torik balığı, Türkiye'de Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde, dünya çapında ise Atlas Okyanusu'nda yaşar. Beslenmek için bahar aylarında Karadeniz'e göç eder ve sonbahar mevsiminden itibaren Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'na iner. Uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi ve sardalya gibi küçük balıklarla beslenir.
Torik Balığı Faydaları
Torik balığının siyah etli bölümü, A, B6, C ve D vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Bu sayede kemik sağlığı, göz sağlığı ve kalp damar sağlığı gibi pek çok alanda fayda sağlar.
Torik Balığı Nasıl Pişirilir?
Torik, herkesin severek tükettiği yağlı balık türlerinden biridir. Bu sayede her türlü pişirme yöntemi kullanılarak hazırlanabilir, ancak yağlı yapısı nedeniyle buğulama ve kızartma tavsiye edilmez. Ancak çorba, lakerda, ızgara ve fırında pişirilebilir.
Torik Balığı Avı
Torik balığı avı genellikle Ekim ile Aralık ayları arasında yapılır. Avcılar bu dönemlerde daha başarılı sonuçlar elde edebilirler. Bu balıklar derindeki yemlere daha fazla ilgi gösterdiklerinden, oltanın daha derinlere indirilmesi faydalıdır. Ayrıca küçük balıklarla beslendiklerinden, olta ucuna küçük balık ve sahte yemler kullanmak, yeme gelme olasılığını artırır.